COP27: Οι νέες προτάσεις Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

COP27: Οι νέες προτάσεις Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Κυριακή, 13/11/2022 - 07:47

Με ένα πακέτο ανανεωμένων προτάσεων, με τη φιλοδοξία στην εφαρμογή τους να ηγηθούν οι ΗΠΑ, πήγε στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η δεκαετία που έρχεται αποτελεί μια κρίσιμη δεκαετία για τις δυνάμεις της καθαρής ενέργειας και την αξιοποίησή τους από την αγορά και την τεχνολογική καινοτομία.

Οι νέες προτάσεις συνδυάζονται και με τις προτάσεις υποστήριξης ευάλωτων αναπτυσσόμενων χωρών, σε ένα περιβάλλον γενικότερη αστάθειας που το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η ανθεκτικότητα των εταίρων των ΗΠΑ.

Οι πρωτοβουλίες Μπάιντεν όπως ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο έχουν ως εξής:

•Ενίσχυση της Παγκόσμιας Ανθεκτικότητας στο Κλίμα – συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της δέσμευσης των ΗΠΑ στο Ταμείο Προσαρμογής σε 100 εκατομμύρια δολάρια και ανακοινώνοντας περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε νέα υποστήριξη για την επιτάχυνση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα (PREPARE) σε ολόκληρη την Αφρική. Αυτά βασίζονται σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν φέτος για να επιταχύνει το έργο της PREPARE στις Μικρές Νησιωτικές Αναπτυσσόμενες Πολιτείες.

•Επιτάχυνση της Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα – συμπεριλαμβανομένης της έναρξης μιας νέας πρωτοβουλίας για την υποστήριξη της Αιγύπτου στην ανάπτυξη 10 GW νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενώ παροπλίζει πέντε GW αναποτελεσματικής παραγωγής φυσικού αερίου, ενισχύοντας τους προτεινόμενους εγχώριους κανονισμούς για το μεθάνιο στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που θα μείωναν το μεθάνιο των ΗΠΑ, καθώς και άλλες εγχώριες και διεθνείς ενέργειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου και την προώθηση της Παγκόσμιας Δέσμευσης Μεθανίου, και ανακοινώνοντας νέες ενέργειες - αξιοποιώντας την ετήσια αγοραστική δύναμη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης άνω των 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

•Επενδύσεις στην κλίμακα που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης – συμπεριλαμβανομένης της έναρξης νέων και καινοτόμων προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν στρατηγικά τα δημόσια οικονομικά για να ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια σε ιδιωτικές επενδύσεις, όπως η πρωτοβουλία «Climate Finance +» που θα υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην έκδοση πράσινων ομολόγων, δρομολόγηση της Βιώσιμης Τραπεζικής Συμμαχίας για την εμβάθυνση των βιώσιμων χρηματοπιστωτικών αγορών των αναπτυσσόμενων χωρών· και πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων που βοηθούν στην κινητοποίηση δισεκατομμυρίων σε ιδιωτική χρηματοδότηση και διευκολύνουν την εξαγωγή καθαρών τεχνολογιών των ΗΠΑ.

•Συμμετοχή Όλης της Κοινωνίας στην Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης – συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ενός Ταμείου για την Ισότητα των Φύλων για το Κλίμα, για την ενδυνάμωση των νέων σε όλο τον κόσμο ώστε να είναι ηγέτες στην ανθεκτικότητα και την καθαρή ενέργεια.