Αγροβολταϊκά: Μονάδα εύκαμπτων Φ/Β Γ' γενιάς στους Ταγαράδες

Αγροβολταϊκά: Μονάδα εύκαμπτων Φ/Β Γ' γενιάς στους Ταγαράδες
Δευτέρα, 12/09/2022 - 10:41

Στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, «του πρώτου στον κόσμο»- όπως επισήμανε χαρακτηριστικά- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), Στέργιος Λογοθετίδης, στο περιθώριο ενημέρωσης που έγινε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, για τις εφαρμογές των Αγροβολταϊκών (Agrivoltaics).

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους άνω των 21 εκατ. ευρώ, την οποία ενέκρινε και θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ (βρίσκεται προς υπογραφή η σχετική σύμβαση), και μέσω αυτής, όχι μόνο θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας, αλλά «θα δοθεί το σύνθημα, για την δημιουργία άλλων 50-100 αντίστοιχων εργοστασίων σε όλο τον κόσμο την επόμενη 10ετία με 15ετία», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ .

Το εργοστάσιο, αναμένεται να λειτουργήσει τη γραμμή παραγωγής του στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Θα είναι δυναμικότητας ως και 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς ετησίως και για διάστημα ενάμιση χρόνου θα γίνονται πιλοτικές εφαρμογές, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET), Χρισόστομος Βαρλάμης.

«Με τη μαζική παραγωγή των εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στο εργοστάσιο των Ταγαράδων, θα πετύχουμε μείωση του κόστους πώλησης και αγοράς τους, από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ως και τρεις φορές χαμηλότερο τουλάχιστον, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοσή τους από τα 40 watt/τ.μ. σήμερα, θα κυμαίνεται από 60 έως και 100 watt/τ.μ.».

Το προαναφερόμενο Project, αποτελεί ερευνητική πρόταση που κατατέθηκε τον Απρίλιο από 15 φορείς, έξι από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την ΕΕ (μεταξύ άλλων από Γερμανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Αγγλία) και με συντονιστή την εταιρεία ΟΕΤ.

Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, είναι ουσιαστικά επιφάνειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε και σε οτιδήποτε χωράει ο νους, από κτίρια, τέντες, παράθυρα και ρούχα, μέχρι θερμοκήπια και αυτοκίνητα, προσφέροντας ενεργειακή αυτονομία, σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είναι και ζητούμενο στην εποχή μας», σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος της ομάδας των οργανικών υλικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN. Βασίζονται στο φαινόμενο της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, λειτουργούν καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρέχοντας έτσι πιο σταθερό ρεύμα, μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε κυρτή, είτε φορητή και να καλύψουν κάθε αισθητική που κάποιος θέλει να πετύχει, αφού εκτυπώνονται σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια.

Τι είναι τα Αγροβολταϊκά

Τα ΑγροΒολταικά (AgriVoltaics) είναι μια Επαναστατική προσέγγιση και απαίτηση Διπλής Χρήσης Γης που μαζί με την 3η Γενιά των Ημιδιάφανων Φωτοβολταικών αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και υπόσχονται να δώσουν την βιώσιμη λύση Παραγωγής Τροφής και Ενέργειας στον Πλανήτη. Η εγκατεστημένη ισχύς με ΑγροΒολταικά το 2022 θα ξεπεράσει τα 20GW, με ετήσια αύξηση 40%.

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Η Ελληνική εταιρείαOrganic Electronic Technologies (OET), μέλος του HOPE-A, παράγει τα Ημιδιάφανα Φωτοβολταϊκά 3ης Γενιάς και παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση στην Διπλή Χρήση Γης για Βέλτιστη Θερμοκηπιακή καλλιέργεια (Υδροπονική ή/και Συμβατική) και Παραγωγή Ενέργειας.

Η καινοτόμος αυτή λύση, εφαρμόσθηκε και εγκαταστάθηκε σε Υδροπονικό Θερμοκήπιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, και επιτυγχάνεται με τα Φωτοβολταϊκά 3ης Γενιάς, τα Ημιδιάφανα Οργανικά Φωτοβολταϊκά (OPVs) της ΟΕΤ, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη παγκόσμια Ελληνική τεχνολογία1.

Το Σύστημα Παραγωγής Ενέργειας στην Θερμοκηπιακή Καλλιέργεια, που εγκαθιστά η ΟΕΤ ώστε να δημιουργεί ένα Ενεργειακά Αυτόνομο - Υδροπονικό Θερμοκήπιο, αποτελείται από Ημιδιαφανή OPV στην οροφή για τη παραγωγή Ηλιακής Ενέργειας, όταν απαιτείται Ανεμογεννήτρια για την Αιολική Ενέργεια, και γεννήτρια Βιο-καυσίμου ως εφεδρικό σύστημα ενέργειας για ψυχρά κλίματα.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η Θερμοκηπιακή Εγκατάσταση και Καλλιέργεια είναι:

  • Μέγιστη Καλλιέργεια & Παραγωγή Ενέργειας με OPV στην Οροφή του Θερμοκηπίου
  • Η Υδροπονική καλλιέργεια με OPV αυξάνει την Παραγωγή μέχρι 5 φορές ως προς την Συμβατική
  • Αποκλεισμός της επιβλαβούς UV Ακτινοβολίας στην Καλλιέργεια
  • Ρυθμιζόμενη Διαφάνεια των OPV, Σκίαση στα Φυτά, Μείωση Νερού & Ενέργειας έως 30%
  • Αύξηση Παραγωγής Καρπών έως και 30%
  • Ελαφρά Κατασκευή και Εύκολη Εγκατάσταση
  • Βραχεία περίοδος Απόσβεσης
  • Προστασία του Περιβάλλοντος - Κυκλική Οικονομία.

Ένα τέτοιο Ενεργειακά Αυτόνομο - Υδροπονικό Θερμοκήπιο με δυνατότητες Θέρμανσης, Ψύξης, Φωτισμού (για αύξηση της φωτοσύνθεσης), και Προστασίας και Ελέγχου της καλλιέργειας, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε σχέση με τη Συμβατική Θερμοκηπιακή καλλιέργεια μέχρι και 5 φορές, και να ελαττώσει την χρήση νερού σε αντίστοιχα επίπεδα.

Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε τέτοιες Θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής τροφής, και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτοπαραγωγή, και στην συνέχεια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πλούτο και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, η Κρήτη μπορεί με αυτό τον τρόπο, μόνο με τις εγκαταστημένες σήμερα Θερμοκηπιακές μονάδες, να παράγει σε 5-10 χρόνια, 4GW ενέργεια κατανεμημένη σε όλο το νησί, να είναι ενεργειακά αυτάρκης, να αυξήσει μέχρι 5 φορές την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και να ελαττώσει κατά 3 φορές την χρήση νερού. Έτσι, όχι μόνον θα λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολλές υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και πολλούς νέους αγρότες - επιχειρηματίες, θα πολλαπλασιάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, και θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου. Με τον ίδιο τρόπο η περιοχή της Δ. Μακεδονίας, με έντονα προβλήματα από την απολιγνιτοποίηση, με πολύ μειωμένο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2014, υψηλή ανεργία και μετανάστευση των νέων ανθρώπων, μπορεί να μετατραπεί σε 5-10 χρόνια σε μια πλούσια περιοχή βασισμένη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με αυτές τις ενεργειακές Θερμοκηπιακές καλλιέργειες, την συγκράτηση της μετανάστευσης των νέων, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, κλπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/09/2022 - 14:15