Σαουδική Αραβία: Θέλει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Σαουδική Αραβία: Θέλει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο
Τρίτη, 23/08/2022 - 07:24

14 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποσχόμενες επενδύσεις για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν επέστρεψε από ταξίδι στη Σαουδική Αραβία με 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποσχόμενες επενδύσεις, αναφέρει το γραφείο του.

Από αυτά, τα 12 δισ. δολάρια προορίζονται για την αντιμετώπιση των χρόνιων ενεργειακών ελλείψεων.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την υπόσχεση της σαουδαραβικής εταιρείας ACWA Power να κατασκευάσει αιολικό πάρκο 1,5 GW στο Καρακαλπακστάν. Το Υπουργείο Ενέργειας του Ουζμπεκιστάν αναφέρει ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και θα τροφοδοτεί 1,65 εκατομμύρια σπίτια. Η ACWA Power έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή δύο μικρότερων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Μπουχάρα.

Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους Ουζμπέκους που εξακολουθούν να ανησυχούν μέσα σε μια περίοδο ελλείψεων.

Με την άνοδο των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και την ξηρασία να επιβαρύνουν τα υδροηλεκτρικά δίκτυα της Κεντρικής Ασίας, το Ουζμπεκιστάν έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πιο ζεστούς μήνες, εκτός από την παραδοσιακή περίοδο διακοπής ρεύματος τον χειμώνα.

Και τα σχέδια για ένα πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής κατασκευής δεν φαίνονται καθόλου σίγουρα με τη Μόσχα να βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις. Εάν οι Σαουδάραβες τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, πρότεινε ο αναλυτής Καμολιντίν Ραμπίνοφ στη σελίδα του στο Facebook, το Ουζμπεκιστάν μπορεί να μην χρειάζεται πλέον το ρωσικό εργοστάσιο, το οποίο φαίνεται να καθυστερεί.

Η ACWA συμφώνησε επίσης να διερευνήσει το μέλλον του πράσινου υδρογόνου στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ και οι Σαουδάραβες οικοδεσπότες του δεν αγνόησαν εντελώς τα ορυκτά καύσιμα. Ένα τρίτο έγγραφο που υπογράφηκε μεταξύ των δύο υπουργείων Ενέργειας προβλέπει επενδύσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου του Ουζμπεκιστάν. Το Ουζμπεκιστάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση το έχει αναγκάσει να διακόψει σταδιακά τις εξαγωγές.

Σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την αύξηση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού από το Ουζμπεκιστάν στο βασίλειο. Εκατομμύρια Ουζμπέκοι εργάζονται σήμερα στη Ρωσία.

Σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής περίπου 20 μεγάλων εταιρειών, ο Μιρζιγιόγεφ παρουσίασε την προσπάθειά του για ιδιωτικοποιήσεις, μια προσπάθεια να ανατρέψει την κληρονομιά των κρατικών πολιτικών που ακολούθησε ο αείμνηστος Ισλάμ Καρίμοφ κατά τη διάρκεια της 25ετούς διακυβέρνησής του. Μέχρι το 2025 η κυβέρνησή του ελπίζει να ιδιωτικοποιήσει, πλήρως ή εν μέρει, το 75% των σχεδόν 3.000 κρατικών επιχειρήσεων του Ουζμπεκιστάν και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ακίνητα.

Πολλές από αυτές είναι μικρές επιχειρήσεις, αλλά επίσης προς πώληση είναι μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η ηλεκτροπαραγωγή, η εξόρυξη και τα ορυκτά και οι μεταφορές. Οι κρατικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 55% της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν. Στον τραπεζικό τομέα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε πάνω από 80%, το οποίο η Τασκένδη θέλει να μειώσει στο μισό.

Αλλά οι τράπεζες έμειναν σε δεύτερη μοίρα στην παρουσίαση του Μιρζιγιόγεφ. Ενώ στο παρελθόν η «διαφάνεια» ήταν το σύνθημα σε τέτοιου είδους συνέδρια, στην Τζέντα ο Μιρζιγιόγεφ προσάρμοσε το μήνυμά του ώστε να επικεντρωθεί στην «πράσινη ενέργεια» - ακριβώς το είδος της διαφοροποίησης που προωθεί ο Σαουδάραβας κυβερνήτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Μιρζιγιόγεφ έλαβε ακρόαση από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, καθιστώντας την πρώτη κρατική επίσκεψη από την επίσκεψη του Καρίμοφ το 1992. Ο Μιρζιγιόγεφ συμμετείχε το 2017 στη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ με μουσουλμανικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος πραγματοποίησε επίσης το προσκύνημα umrah στη Μέκκα. Πριν από το ταξίδι, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο πρόσθεσε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται το Ουζμπεκιστάν χωρίς βίζα.