Κίνα: Αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Κίνα: Αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Δευτέρα, 22/08/2022 - 07:22

Το Πεκίνο πέτυχε 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε καθαρή ενέργεια μόνο το 2021.

Παρά τα μεγάλα λόγια από τη Δύση, η Κίνα διοχετεύει τεράστια ποσά χρηματοδότησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επιδιώκει να γίνει ανταγωνιστική στις επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας. Οι μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη βοήθησαν την Κίνα να αναπτύξει διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) βοήθησαν στην αύξηση της υιοθέτησης και στη δημιουργία μιας ισχυρής καταναλωτικής αγοράς.

Οι ΗΠΑ μόλις ψήφισαν το μεγαλύτερο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, με επιδοτήσεις ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων έργων καθαρής ενέργειας. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το νομοσχέδιο για να βοηθηθούν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων τους για τις εκπομπές ρύπων μεταξύ 2030 και 2050. Το άλλο όφελος από την ενίσχυση της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική έναντι άλλων μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, όπως η Κίνα.

Ωστόσο, η Κίνα πέτυχε 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε καθαρή ενέργεια μόνο το 2021. Επιπλέον, χάρη στην ισχυρή μεταποιητική και κατασκευαστική βιομηχανία της, η Κίνα μπορεί να κατασκευάσει αιολικά και ηλιακά πάρκα μεγάλης κλίμακας με ταχείς ρυθμούς. Και αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο στα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αφού επενδύει στην καθαρή ενέργεια εδώ και χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν εξακολουθεί να είναι ένας μαζικός ρυπαντής. Το 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας ξεπέρασαν εκείνες όλων των ανεπτυγμένων χωρών μαζί. Αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική.

Κεφάλαια στην ηλιακή και αιολική ενέργεια

Η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να διοχετεύει κεφάλαια στην ηλιακή και αιολική ενέργεια πριν από μια δεκαετία, βλέποντας τις δυνατότητες των πράσινων επενδύσεων να την καταστήσουν παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να τη βοηθήσουν να ανακουφίσει μέρος της επιδεινούμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις. Η Κίνα υποστήριξε τις ιδιωτικές εταιρείες που επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χορηγώντας πιστώσεις και εισάγοντας διάφορες επιδοτήσεις για να ενθαρρύνει τη χρήση πράσινης ενέργειας έναντι του άνθρακα. Τώρα, η Κίνα παρέχει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς φιλοξενεί το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο στον κόσμο και περαιτέρω προγραμματισμένη κατασκευή που σημαίνει ότι η ηλιακή της δυναμικότητα θα μπορούσε να διπλασιαστεί φέτος. Η Κίνα συνεχίζει να ξεπερνά δραματικά τις ΗΠΑ στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να στηρίξει την οικονομία της, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική έναντι άλλων μεγάλων δυνάμεων σε μια εποχή που όλοι μεταβαίνουν στην πράσινη ενέργεια. Ο επικεφαλής αναλυτής του BloombergNEF (BNEF) για την Κίνα, Νάναν Κου, δήλωσε ότι «οι πράσινες υποδομές είναι ο πιο σημαντικός επενδυτικός τομέας στον οποίο βασίζεται η Κίνα για να δώσει ώθηση στην αδύναμη οικονομία της το δεύτερο εξάμηνο του 2022». Η Κίνα είδε επενδύσεις 41 δισ. δολαρίων σε ηλιακή ενέργεια τους πρώτους έξι μήνες του 2022, υποστηρίζοντας τον στόχο της για 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος έως το 2030. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ επένδυσαν 7,5 δισ. δολάρια στην ηλιακή ενέργεια κατά την ίδια περίοδο.

Ενώ αρκετά νομοσχέδια για την καθαρή ενέργεια που προωθήθηκαν από τους Δημοκρατικούς σταμάτησαν στις ΗΠΑ, ιδίως το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας του Ομπάμα, το οποίο ακυρώθηκε υπό τον Τραμπ, η Κίνα ψηφίζει πράσινα νομοσχέδια εδώ και χρόνια. Πέρυσι παρουσίασε το 14ο πενταετές σχέδιό της, από το 2021-2025, στο οποίο θέτει διάφορους φιλόδοξους στόχους, μεταξύ των οποίων η άντληση του 25% της ενέργειας της Κίνας από μη ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας και η παροχή τουλάχιστον του μισού της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κίνα έχει υπερβεί τους ενεργειακούς της στόχους στα τρία προηγούμενα πενταετή σχέδια και αναμένεται να συνεχίσει να διαπρέπει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες βοηθούν την Κίνα να προωθήσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τεχνολογίες ψηφιοποίησης όπως το 5G, τα έξυπνα δίκτυα και οι κατανεμημένοι ενεργειακοί πόροι, καθώς και ο εξηλεκτρισμός των τελικών χρήσεων συμβάλλουν στην παροχή της διαρθρωτικής αλλαγής που απαιτεί η Κίνα για τη μετάβαση από μια ενεργειακή βιομηχανία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε μια πράσινη ενεργειακή βιομηχανία. Ο εξηλεκτρισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης και η εξάπλωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πιο αποκεντρωμένου συστήματος.

Όμως, όλες αυτές οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια δεν σήμαιναν τεράστια μείωση των εκπομπών της χώρας, με την Κίνα να έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιτύχει την κορύφωση των εκπομπών της το 2030, προτού σημειώσει πτωτική τάση. Πέρυσι, ενόψει της συνόδου κορυφής COP26 για το κλίμα, η Κίνα έθεσε ως στόχο να κορυφώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030, στοχεύοντας επίσης στη μείωση της «έντασης άνθρακα» (μέτρηση των εκπομπών της ανά μονάδα ΑΕΠ) κατά 25% μέχρι την ημερομηνία αυτή, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Πολλές παγκόσμιες δυνάμεις έχουν επικρίνει την Κίνα ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξη όσον αφορά τους στόχους της για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα. Η Κίνα δεσμεύτηκε πέρυσι ότι δεν θα κατασκευάσει πλέον υπερπόντιες μονάδες άνθρακα, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στον άνθρακα, μόνο και μόνο για να διπλασιάσει αρκετές εγχώριες εξελίξεις στον άνθρακα. Επί του παρόντος, η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στον κόσμο, υπεύθυνη για περίπου το 27% των παγκόσμιων εκπομπών. Και παρά τις εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ζήτημα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μετάβαση σε εθνικό επίπεδο από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα πρέπει σίγουρα να επανεξετάσουν την ποσότητα της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτείται για να ρίξουν την Κίνα από την πρώτη θέση.