Η συνάντηση της Επιτρόπου Ενέργειας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας

Η συνάντηση της Επιτρόπου Ενέργειας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας
Δευτέρα, 11/04/2022 - 18:05

Με αντιπροσωπεία Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) συναντήθηκε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, όπου και φέρεται να συζητήθηκε το σχέδιο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η κ. Σίμσον επισήμανε ότι τα μέτρα άμεσης εφαρμογής για την απαγκίστρωση από το ρωσικό καύσιμο αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, καθώς τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τρίτες χώρες-προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις και με άλλα κράτη.

Για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, βραχυπρόθεσμα θα προωθηθεί επίσης η ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αέριου. Σύμφωνα ωστόσο με την Επίτροπο θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάπτυξη νέων έργων θα πρέπει να γίνει με μέτρο, ώστε να προλάβουν να αποσυρθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Εξάλλου, όπως ανέφερε η κ. Σίμσον, η μακροπρόθεσμη λύση για την απεξάρτηση από το αέριο θα είναι η ενίσχυση των ΑΠΕ.

Η κ. Σίμσον επισήμανε στον ΕΣΠΕΝ πως έως το τέλος Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της αναφορικά με την εφαρμογή σε πανευρωπαϊκή κλίμακα έκτακτων παρεμβάσεων στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου, με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών, όπως αναφερόταν στο Κείμενο Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε, στην επεξεργασία των προτάσεων λαμβάνεται υπόψη και η παράμετρος της ασφάλειας εφοδιασμού, δηλαδή σενάρια για διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου.