ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο» για νέα έργα ισχύος 159 MW

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο» για νέα έργα ισχύος 159 MW
Δευτέρα, 24/01/2022 - 10:09

Ο Όμιλος εξασφάλισε από τη ΡΑΕ πέντε βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικά πάρκα 48 MW στη Μακρακώμη και φωτοβολταικά 110,8 MW σε Λάρισα και Μαγνησία

Το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για νέα έργα «πράσινης» ενέργειας συνολικής ισχύος 159 MW εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με αποφάσεις της Αρχής την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, οι βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν δύο αιολικά πάρκα των 24 MW και συνολικής ισχύος 48 MW τα οποία προορίζεται να αναπτυχθούν στις θέσεις «Τούρλα» και «Μέγα Ίσωμα» της Δημοτικής Ενότητας Μακρακώμης Ξυνιάδας στη Φθιώτιδα. Τα πάρκα θα διαθέτουν από 4 ανεμογεννήτριες.

Οι άλλες τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων συνολικής ισχύος 110,86 MW σε περιοχές της Μαγνησίας και της Λάρισας.

Ειδικότερα, πρόκειται για φωτοβολταικά πάρκα ισχύος από 7,74 MW έως και 42,72 MW. Το ένα πάρκο ισχύος 38,2239 MW θα αναπτυχθεί στη θέση «Αμφιθέα» της Δημοτικής Ενότητας Λαρισαίων του Δήμου Λάρισας.

Τα άλλα τρία προορίζονται για τη Μαγνησία και συγκεκριμένα δύο ισχύος 22,099 MW και 7,748 MW στις θέσεις «Περίβλεπτο 1» και «Περίβλεπτο 2» της Δημοτικής Ενότητας Φερών στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, ενώ το μεγαλύτερο, ισχύος 42,721 MW στη θέση «Τσαταρλάς» της Δημοτικής Ενότητας Φερών στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Όλες οι αιτήσεις για τα παραπάνω υποβλήθηκαν στο κύκλο του περασμένου Οκτωβρίου και περιλαμβάνονται στο mega επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Το mega επενδυτικό πρόγραμμα των 2+2 δις

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος δρομολογεί επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχει ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 2 δις ευρώ, και συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις 2 δις ευρώ και στόχο τα 3.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2025.

Όσον αφορά το σκέλος της ηλιακής ενέργειας, διαθέτει υπό ανάπτυξη και αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής. Ανάμεσα στα αδειοδοτημένα projects του Ομίλου περιλαμβάνονται και τα τρία πλωτά φωτοβολταϊκά σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.

Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW, ενώ η ΤΕΝΕΡΓ έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, σε κοινοπραξία με την Ocean Winds.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου ο Όμιλος κατέχει τη θέση του απόλυτου leader της αγοράς, διαθέτει περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή βρίσκονται έργα 397 MW, και σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης έργα συνολικής ισχύος άνω των 1.800 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα (υπό αδειοδότηση γενικότερα έχει νέα έργα συνολικής ισχύος 5.132 MW).

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ήρων πρωτοπορούν και στον τομέα των εμπορικών PPAs, έχοντας υπογράψει από τις αρχές Οκτωβρίου του 2021, τις τέσσερις πρώτες συμβάσεις με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ, ανοίγοντας έτσι στην πράξη το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Σταύρος Γριμάνης / newmoney.gr