Γενική Συνέλευση του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής: Σε 7 άξονες οι  προτάσεις – δράσεις  των  Φωτοβολταικών Παραγωγών

Γενική Συνέλευση του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής: Σε 7 άξονες οι προτάσεις – δράσεις των Φωτοβολταικών Παραγωγών
Πέμπτη, 17/07/2025 - 14:37

To Σάββατο 14-6-2025 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Γενική Συνέλευση του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής.
Στη Συνέλευση παραβρέθηκε τόσο ο Πρόεδρος, όσο και το σύνολο των μελών του ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου HYATT στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν με φυσική παρουσία πάνω από 200 άτομα και άλλα 100 διαδικτυακά.

Η Συνέλευση διήρκεσε πάνω από 4 ώρες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων μέχρι το τελευταίο λεπτό .

Οι Προτάσεις – δράσεις των Φωτοβολταικών Παραγωγών αποφασίστηκε να οργανωθούν σε 7 άξονες δράσης.

Οι Προτάσεις αυτές προέκυψαν τόσο από τις Γενικές Συνελεύσεις που προηγήθηκαν, από Ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στα μέλη του Συλλόγου, αλλά και από τις διαδικτυακές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Συμπερασματικά, οι 7 άξονες δράσης διαμορφώνονται ως εξής :
1) Πολιτικός άξονας
2) Ρυθμιστικός άξονας
3) Νομικός άξονας
4) Ενημερωτικός άξονας
5) Ευρωπαϊκός άξονας
6) Άξονας κινητοποιήσεων
7) Ενεργοποίηση ζήτησης

Το πλαίσιο δράσης που προέκυψε από τη ΓΣ διέπεται από τις εξής αρχές :

• Η φτηνή ενέργεια των ΑΠΕ δεν μπορεί να σταματά στους Χονδρεμπόρους – Παρόχους αλλά πρέπει να φτάνει στον Καταναλωτή .

• Ο Καταναλωτής, Βιομηχανικός και Οικιακός που τόσα χρόνια χρηματοδοτεί τις ΑΠΕ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να απολαύσει τα οφέλη των ΑΠΕ .( ΧΑΜΗΛΕΣ, ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ).

• Οι επενδυτές επένδυσαν από το 2019 βασιζόμενοι σε ένα συγκεκριμένο ΕΣΕΚ και δεν ευθύνονται για άστοχες πολιτικές επιλογές (overbooking), ολιγωρίες και παραλείψεις (Αποθήκευση) του ΥΠΕΝ και συνεπώς δεν μπορεί να ζημιώνονται για αυτές.

• Οι διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν επιβαρύνονται το ίδιο από τις περικοπές

• Όλοι οι Σταθμοί δεν έχουν το ίδιο μέγεθος και τις ίδιες οικονομίες κλίμακας. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα στις περικοπές.

Συγκεκριμένα, οι βασικότερες προτάσεις του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και της ΠΟΣΠΗΕΦ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί λόγω των άστοχων πολιτικών επιλογών και παραλείψεων είναι οι εξής:

• Δημιουργία έκτακτου ενεργειακού ESM, που θα στηρίξει τους Σταθμούς ΑΠΕ ανάλογα με τη ζημία που υφίστανται.
• Μη επιστροφή της τυχόν υπερβάλλουσας αποζημίωσης από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για ένα χρονικό διάστημα 2-3 ετών έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι υλοποίησης μονάδων αποθήκευσης
• Εφαρμογή μηχανισμού αναδιανομής σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο 4951/2022
• Εφαρμογή της λογικής «LAST IN FIRST OUT» στην κατανομή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.4951/2022, έτσι ώστε αυτοί που κατασκεύασαν τους Φωτοβολταικούς σταθμούς πριν την κατάσταση Υπερδυναμικότητας και επωμίστηκαν δυσανάλογα μεγαλύτερο κόστος προκειμένου να μην υφίστανται περικοπές, να προστατεύονται σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.


• Ολική Αναστολή χορήγησης περαιτέρω όρων σύνδεσης, έως ότου υλοποιηθούν 5GW ΣΑΗΕ.
• Αναστολή κατασκευής για 2-3 έτη έργων ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί και επανεκκίνηση ανάλογα με το βαθμό εισόδου μονάδων αποθήκευσης. βαθμιαία εισαγωγή ΑΠΕ ανάλογα με τον βαθμό εισόδου μονάδων Αποθήκευσης προέβλεπε και το ΕΣΕΚ
• Για τους σταθμούς με ΟΠΣ, που διαθέτουν Σύμβαση Σύνδεσης (Πλήρες Τεύχος ή Συμπλήρωμα),αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα αίτημα Ηλέκτρισης , αναστολή ισχύος της Άδειας Εγκατάστασης, της ΟΠΣ και της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων ηλέκτρισης, έως ότου τεθούν σε οριστική λειτουργία τουλάχιστον ίσης ισχύος σταθμοί αποθήκευσης (ΣΑΗΕ).
• Για Φ/Β σταθμούς με ΟΠΣ, οι οποίοι διαθέτουν Σύμβαση Σύνδεσης (Κύριο Τεύχος), αλλά δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης, αναστολή χορήγησης άδειας εγκατάστασης, κατ’ ελάχιστον 2 ετών και έως ότου τεθούν σε οριστική λειτουργία συνολικά τουλάχιστον 5GW ΣΑΗΕ.
• Αυστηρές ποινές στις εταιρίες που έλαβαν άδειες μονάδων αποθήκευσης με κρατική επιδότηση ιδίως στον πρώτο διαγωνισμό και δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση τους στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Είναι ντροπή να συζητάμε για σκανδαλώδεις παρατάσεις και να επιτρέπουμε στην εγχώρια ολιγαρχία να πλουτίζει σε βάρος των μικρομεσαίων Φ/Β παραγωγών και των καταναλωτών.
• Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να χάνεται η επιδότηση και να καταπίπτει η Ε/Ε που προσκόμισαν οι εταιρείες που μειοδότησαν στους 3 διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ σε περίπτωση αθέτησης οποιουδήποτε από τους όρους της αρχικής διακήρυξης
• Οι καταπτώσεις των Ε/Ε να κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του προς θέσπιση μηχανισμού στήριξης των περικοπτόμενων Φ/Β.
• Άμεση επιδότηση 50% για υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης behind the meter σε υφιστάμενους Φ/Β Σταθμούς με τεκμαρτό κόστος 200.000 ευρώ/MW

Στο νομικό άξονα προτάθηκε η διερεύνηση για νομικές κινήσεις ως εξής:
• Διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περικοπές μέχρι 31/12/2024 για τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
• Εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων σύνδεσης και συνεπώς τις τραγικές καθυστερήσεις στην ηλέκτριση των Φ/Β Σταθμών.
• Να ασκηθούν μηνύσεις έναντι παντός υπευθύνου για τα φαινόμενα αδήλωτης ηλεκτροπαραγωγής τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι πάνω από 300MW.
• Αναζήτηση τυχόν ευθυνών της ΡΑΑΕΥ, γιατί δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της Ενεργειακής Αγοράς και την προστασία του Καταναλωτή, όπως ορίζει το καταστατικό της. Η προστασία του καταναλωτή θίγεται ευθέως λόγω της μη εγκατάστασης μονάδων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τις βραδινές ώρες, όπου η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλή.

Συνεπώς, ο καταναλωτής είναι θιγόμενος από τις ενέργειες και παραλείψεις της ΡΑΑΕΥ αναφορικά με την εγκατάσταση μονάδων Αποθήκευσης τόσο στο ζήτημα της αδειοδότησης, όσο και στο ζήτημα της μη τήρησης των όρων και των χρονοδιαγραμμάτων των διαγωνισμών που έχουν λάβει χώρα.
• Εναντίον των Διαχειριστών, καθώς αντίθετα από τη σαφή υποχρέωση του κανονισμού 943/2019 δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την ελαχιστοποίηση της καθοδικής ανακατανομής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
Τέλος, οι Φωτοβολταϊκοί παραγωγοί επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία βάζει προσκόμματα στην εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και με τον τρόπο αυτό επιλέγει να πριμοδοτεί εμμέσως αλλά σαφώς τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φυσικό Αέριο. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση οδηγεί τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίας επιχειρήσεις να πληρώνουν τα κέρδη των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΦΑ, που στην ουσία είναι και οι ανταγωνιστές τω μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Καταλήγουμε λοιπόν να έχουμε ουσιαστικά νόθευση της ελεύθερης αγοράς και της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση με τα προσκόμματα που θέτει στην αδειοδότηση των μονάδων αποθήκευσης με τις υψηλότατες εγγυητικές επιστολές και την προέγκριση δανείων που θέτει ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση, στην ουσία καθυστερεί την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε μείωση των εγγυητικών επιστολών στο ύψος των 20.000 ευρώ/MW και κατάργηση της προϋπόθεσης προέγκρισής δανείου για την υλοποίηση των ΣΑΗΕ.