Λογαριασμοί ρεύματος – Με αυξήσεις 2,3 δισ. ευρώ επιβαρύνθηκαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος – Με αυξήσεις 2,3 δισ. ευρώ επιβαρύνθηκαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Πέμπτη, 23/12/2021 - 11:12

Φωτιά οι ανατιμήσεις της κιλοβατώρας για την περίοδο Ιουλίου – Νοεμβρίου. Οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να συνεχιστούν όχι μόνο αυτόν τον τελευταίο μήνα του 2021 αλλά και το 2022

Πρωτόγνωρη είναι η επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών και των επαγγελματιών της χαμηλής τάσης αλλά και των επιχειρήσεων και βιοτεχνιών της μέσης τάσης από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στελέχη επιχειρήσεων ηλεκτρισμού μιλώντας στον Ο.Τ. υπολογίζουν ότι μόνο για το διάστημα του Ιουλίου – Νοεμβρίου οι προαναφερόμενες κατηγορίες καταναλωτών πλήρωσαν ακριβότερα κατά 2,3 δις. ευρώ την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαθέσιμα, οι λογαριασμοί για τους οικιακούς πελάτες όλων των προμηθευτών ήταν «φουσκωμένοι» κατά 880 εκ. ευρώ, για τους επαγγελματίες της χαμηλής τάσης το σύνολο της πρόθεσης επιβάρυνσης εκτιμάται σε 825 εκ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης οι αυξήσεις αποτιμώνται σε 600 εκ. ευρώ.

Το επιπλέον κόστος προκαλεί σοκ καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΟΤ, όλο το 2020 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για κατανάλωση 45 εκατομμύρια Μεγαβατωρών (εξαιρείται η βαριά βιομηχανία της υψηλής τάσης) πλήρωσαν λογαριασμούς ρεύματος συνολικού ύψους 3,9 δις. ευρώ. Και με τιμές σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις δυσθεώρητες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο εξάμηνο.

Οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να συνεχιστούν όχι μόνο αυτόν τον τελευταίο μήνα του 2021 αλλά και το 2022. Οι ασφαλείς προβλέψεις δείχνουν ότι για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η κούρσα ανόδου των τιμών θα συνεχιστεί. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν παράγοντες της αγοράς βλέποντας τα συμβόλαια φυσικού αερίου TTF. Αυτά του Ιανουαρίου διαπραγματεύονται σε επίπεδα ακόμη και 179 ευρώ/MWh, του Φεβρουαρίου είναι στα 176,3 ευρώ/MWh και του Μαρτίου στα 166,8 ευρώ/MWh.

Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου θα συμπαρασύρει και εκείνες της ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένο το ό,τι το συγκεκριμένο καύσιμο είναι κυρίαρχο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πάντως και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας για σήμερα στην «αγορά επόμενης ημέρας» του χρηματιστηρίου ενέργειας καταγράφεται υποχώρηση κατά 16,26% της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος. Από το χθεσινό ρεκόρ των 415,94 ευρώ ανά MWh μειώνεται στα 348,33 ευρώ/MWh.

Χρήστος Κολώνας / ot.gr