44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλουν απουσία βούλησης της κυβέρνησης για μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου, ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλουν απουσία βούλησης της κυβέρνησης για μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου, ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Δευτέρα, 15/11/2021 - 13:22

Την απουσία της απαιτούμενης βούλησης να προχωρήσει σε μέτρα αντιστάθμισης από τις μεταβολές στις τιμές της αγοράς καθώς και σε μέτρα ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς, αναδεικνύουν, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σαράντα τέσσερις (44) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Υπογραμμίζουν πως, κατά κανόνα, η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» ακρίβειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, αλλά ειδικότερα τους τελευταίους μήνες της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι σήμερα δε, δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα ελέγχων για το κατά πόσο οι τιμές αυτές είναι εύλογες, σε σχέση με το πραγματικό κόστος των παραγωγών και βάσει των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου που είχαν συνάψει.

Οι βουλευτές τονίζουν επιπλέον ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου (Target Model), του νέου δηλαδή τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς επαρκή προετοιμασία, χωρίς τεχνικά και θεσμικά εργαλεία και χωρίς επιτακτικό και ενδελεχή καθημερινό έλεγχο της αγοράς. Γεγονός που οδήγησε στην εκτόξευση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης και σε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς που συμμετέχουν στην εν λόγω αγορά.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου και εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που απειλεί πλέον τη βιωσιμότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδρανεί. Κατατίθενται παράλληλα, καταγγελίες για χειραγώγηση και ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για 39% «ουρανοκατέβατα κέρδη» παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021.

Αναδεικνύεται ότι το μεγάλο πρόβλημα της εγχώριας αγοράς είναι ότι μετακυλίει πλήρως τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής στη λιανική, καθώς δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου (εργαλεία hedging), όπως είναι για παράδειγμα τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια. Σε άλλες χώρες, όπου αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν, οι επιπτώσεις της κρίσης στη λιανική, τόσο στη βιομηχανία όσο και στα νοικοκυριά και τις άλλες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες, καθώς οι τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται καθημερινά στις αγορές επηρεάζουν άμεσα ένα μέρος μόνον του τιμολογίου λιανικής.

Οι βουλευτές τονίζουν πως η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες του Μοντέλου-Στόχου ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ορθή λειτουργία του προς όφελος των καταναλωτών, επειδή η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν μπορούν να πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και από την αδράνεια της κυβέρνησης ΝΔ.

Ζητούν να μάθουν επίσης εάν το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΝ έχουν διερευνήσει τις καταγγελίες για ολιγοπωλιακή συμπεριφορά και χειραγώγηση τιμών και το ρόλο της ΔΕΗ σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Αιτούνται τέλος τη κατάθεση των αποτελεσμάτων και των πορισμάτων διερεύνησης και ελέγχων τυχόν πρακτικών χειραγώγησης τιμών στην αγορά εξισορρόπησης ή/και λειτουργιών ολιγοπωλιακής συμπεριφοράς στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.