Στη Βουλή τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Στη Βουλή τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Δευτέρα, 08/11/2021 - 19:58

Για προβλήματα και εκκρεμότητες στην υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» κάνουν λόγο σε ερώτησή τους στη Βουλή πενήντα δύο (52) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Όπως επισημαίνουν, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του κυρίου Χατζηδάκη δέσμευσε 870 εκατ. ευρώ και επωφελήθηκαν μόνο 37.000 συμπολίτες μας, ενώ επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διατέθηκαν 670 εκατ. ευρώ που κάλυψαν 65.000 οικογένειες, με κοινωνικά δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, αναφέρει ανακοίνωση.

Επίσης κατά τους βουλευτές, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις που αφορούν στα έργα του προηγούμενου κύκλου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και στον B’ κύκλο «Εξοικονομώ ΙΙ»,, γεγονός που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ερώτηση 6678/18.05.21) που έμεινε αναπάντητη.

Σημειώνουν επιπλέον ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά και οι καθυστερήσεις εκταμίευσης στραγγαλίζουν τους επαγγελματίες και βάζουν σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Οι βουλευτές ζητούν, τέλος, να μάθουν ποιος είναι ο προγραμματισμός ολοκλήρωσης των εκταμιεύσεων, ποιος είναι μέχρι τώρα ο αριθμός ωφελούμενων που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί, ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν, σε τι στάδιο βρίσκονται και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί, καθώς και πώς θα ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», όταν δεν έχει καταβληθεί προς τους κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».