COP26: Δέσμευση 19 χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων παραγωγής ορυκτών καυσίμων

COP26: Δέσμευση 19 χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων παραγωγής ορυκτών καυσίμων
Πέμπτη, 04/11/2021 - 21:54

Τη δέσμευση τους να βάλουν τέλος έως τα τέλη του 2022 στη χρηματοδότηση στο εξωτερικό προγραμμάτων παραγωγής ορυκτών καυσίμων χωρίς τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα ανακοίνωσαν 19 χώρες που μετέχουν στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα.

«Η επένδυση σε προγράμματα, που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα και δεν συνδυάζονται με συστήματα δέσμευσης άνθρακα, περιλαμβάνει όλο και περισσότερο κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους» αναφέρει η κοινή διακήρυξη των χωρών αυτών που δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη.

Ανάμεσα στις χώρες που υπογράφουν τη δέσμευση είναι η Δανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία, η Γκάμπια, η Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Μάρσαλ, συν πέντε αναπτυξιακοί θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανατολικής Αφρικής.

Η συμφωνία επιτρέπει εξαιρέσεις σε απροσδιόριστες "περιορισμένες" περιπτώσεις, οι οποίες, όπως αναφέρεται, πρέπει να συνάδουν με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για υπερθέρμανση έως 1,5 βαθμού Κελσίου.