Εξοικονομώ: Στα μέσα Νοεμβρίου η κατάθεση αιτήσεων για 50.000 κατοικίες

Εξοικονομώ: Στα μέσα Νοεμβρίου η κατάθεση αιτήσεων για 50.000 κατοικίες
Δευτέρα, 25/10/2021 - 19:52

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ» με την υποβολή των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους να διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα.

Το πρόγραμμα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Οι δικαιούχοι θα προκύψουν από την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν, με μία σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Επίσης, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από όσες αιτήσεις δεν προκριθούν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.

Στο νέο Πρόγραμμα, δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνον όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό επιχορήγησης, ξεκινά από 40% και φτάνει έως 75%, ανάλογα με το ατομικό-οικογενειακό εισόδημα.

Το μέγιστο ποσοστό νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000). Για την κατηγορία αυτή υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη μεγαλύτερη βαρύτητα (50%) θα έχει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Στα κριτήρια αξιολόγησης, εισάγονται για πρώτη φορά και κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης. Επίσης, για πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.