Κ. Σκρέκας: Ανάγκη για επενδύσεις σε υδρογόνο – Η ανάπτυξη ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος ενέργειας

Κ. Σκρέκας: Ανάγκη για επενδύσεις σε υδρογόνο – Η ανάπτυξη ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος ενέργειας
Τετάρτη, 20/10/2021 - 17:04

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγαλύτερη τόλμη»

Την ανάγκη για δραστικά μέτρα και σημαντικές επενδύσεις στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης υπογράμμισε από το βήμα του Καθημερινή 1st Athens ESG Summit ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσεις στο υδρογόνο, του οποίου ο ρόλος θα είναι καθοριστικός, αλλά και αναγνώρισε την ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο, στην οποία το φυσικό αέριο θα δράσει ως καύσιμο – γέφυρα.

«Ακόμη και εάν εφαρμόσουμε όσα έχουμε δεσμευθεί ως Ευρώπη και ακολουθήσουν και οι άλλες ήπειροι και πάλι θα δούμε τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Ο στόχος για μηδενικούς ρύπους είναι απολύτως αναγκαίος και για να επιτευχθεί απαιτείται δράση τώρα» είπε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ τελικά βοηθάει σε αυτόν τον στόχο, γιατί σήμερα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι πιο φθηνή από τον άνθρακα, τον λιγνίτη και γενικότερα τα ορυκτά καύσιμα».

Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα αναθεωρηθεί και θα γίνει ακόμη πιο φιλόδοξο, προδιαγράφει μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα παλαιά ρυπογόνα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ με σύγχρονα φυσικού αερίου. Πρόκειται βεβαίως για ορυκτό καύσιμο, αλλά παράγει 4 φορές μικρότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τις λιγινιτικές μονάδες. «Το φυσικό αέριο μπορεί να αξιοποιηθεί ως καύσιμο – γέφυρα. Τελικά όμως θα πρέπει να απεξαρτηθούμε πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα» ανέφερε ο υπουργός, θυμίζοντας πως στόχος είναι το 2030 το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Επενδύσεις στο υδρογόνο

Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού, παραδέχθηκε. «Θέλει δουλειά και πρέπει να προωθήσουμε τώρα επενδύσεις στο υδρογόνο – ένα πράσινο, ανανεώσιμο καύσιμο, που μπορεί να συμβάλει στο να εξασφαλιστεί επάρκεια» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «σε όλο αυτό συμβάλλουν και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως αυτή με Αίγυπτο και Κύπρο».

Μεγαλύτερη τόλμη από την Ε.Ε.

Ο κ. Σκρέκας θύμισε πως η σημερινή ενεργειακή κρίση υπολογίζεται ότι ανεβάζει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ε.Ε. συνολικά κατά 100 δισ. ευρώ. «Τα κράτη – μέλη και η βιομηχανία δεν μπορούν μόνα να αντιμετωπίσουν τόσο ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας» είπε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει μεγαλύτερη τόλημα.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό για τη στήριξη των κλάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Κομισιόν στην εργαλειοθήκη της δεν υιοθέτησε πλήρως την ελληνική πρόταση, όπως είπε ο κ. Σκρέκας. «Δεν φτάνουν τα χρήματα από τα ταμεία των ρύπων. Χρειάζονται πολύ περισσότερα» εξήγησε και επεσήμανε την ανάγκη για ενιαίο βηματισμό στη γηραιά ήπειρο.