Κυρ. Μητσοτάκης από το 1o Athens ESG Summit: Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές

Κυρ. Μητσοτάκης από το 1o Athens ESG Summit: Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές
Τετάρτη, 20/10/2021 - 16:59

Πρέπει να είμαστε τολμηροί και επιθετικοί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους εκπομπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο του 1st Καθημερινή Athens ESG Summit

Πρέπει να είμαστε τολμηροί και επιθετικοί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους εκπομπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς, στο πλαίσιο του 1st Καθημερινή Athens ESG Summit.

Στο fireside chat του πρωθυπουργού με τον Τζέφρι Σακς, που συντόνισε ο Γ. Παλαιολόγος, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη γεωπολιτική και όχι μόνο σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, με στόχο τη μεταφορά φθηνής «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσαν με ορυκτά καύσιμα ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία, αλλά και πριν υιοθετήσει η Κομισιόν τους ανανεωμένους στόχους της για το περιβάλλον. «Ήταν μία τολμηρή απόφαση και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου» σημείωσε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 55% μέχρι το 2030.

Τιμή του φυσικού αερίου

Για την τιμή του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές και είπε πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση. Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να μετριάσει την αύξηση τιμών και επανακατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση που υποστηρίζεται και από την Ιταλία, για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα που καταπατώνται από την Τουρκία και σημείωσε πως Ισραήλ και Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές φυσικού αερίου. Η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε, δε, ότι για αυτό η συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο είναι τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος και ειδικότερα κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της Ε.Ε.

Σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχει συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές στις οποίες η παραγωγή άνθρακα είναι βασική πηγή εισοδήματος. «Έχουμε προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουμε το καλύτερο για αυτές τις περιοχές, για να δημιουργήσουμε εκεί βιώσιμες θέσεις εργασίας» εξήγησε.

Ναυτιλία

Ως προς τη ναυτιλία, ανέφερε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για την απανθρακοποίηση. Δήλωσε, δε, πεπεισμένος πως οι εφοπλιστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών, ανέφερε και τόνισε πως ίσως να δημιουργηθεί ταμείο που να χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θέλουμε να ηγηθούμε και να κατευθύνουμε τη συζήτηση, όχι αμυντικά, αλλά να καινοτομούμε ως προς τις τεχνολογίες, να συνεργαστούμε με τους κατασκευαστές πλοίων, με τα ναυπηγεία.

kathimerini-summits-esg-kyr-mitsotakis-prepei-na-eimaste-tolmiroi-gia-na-meiosoyme-tis-ekpompes0
φωτ.: «Η Καθημερινή», 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit

Υπεράκτια αιολικά πάρκα

Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανέφερε ότι έχουμε τεράστιο δυναμικό, τονίζοντας πως πρέπει να λυθούν τα θέματα συνδεσιμότητας. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα αιολικά πάρκα. Η ηλιακή ενέργεια και τα αιολικά πάρκα θα έχουν μεγάλη διείσδυση στο μέλλον, τόνισε, υπενθυμίζοντας πως ανακοινώθηκε χθες μια σημαντική συμφωνία για τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Θαλάσσιος χωρικός σχεδιασμός

Για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό, είπε ότι πρέπει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα ως προς την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η προστασία των αποθεμάτων ψαριών είναι σημαντικό ζήτημα και σημείωσε ότι μειώνονται ως αποτέλεσμα της συστηματικής υπεραλιείας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ανέφερε ότι στο 10% των θαλασσών μας θα θέλαμε να μην επιτρέπεται το ψάρεμα και τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι για την Αδριατική, ενώ ίσως στο μέλλον συζητηθεί με την Τουρκία. Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι θα ήταν εποικοδομητικό να συζητηθούν ζώνες απαγόρευσης αλιείας, ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε και μόνοι μας, αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία.

kathimerini-summits-esg-kyr-mitsotakis-prepei-na-eimaste-tolmiroi-gia-na-meiosoyme-tis-ekpompes2
φωτ.: «Η Καθημερινή», 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit

Τζέφρι Σακς: Το δίδαγμα από την πανδημία είναι πως χρειαζόμαστε συνεργασίες

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τζέφρι Σακς δήλωσε ικανοποιημένος με το σχέδιο της Ευρώπης. Είπε επιπλέον ότι η προσέγγιση της ΕΕ θα έχει διπλωματικές συνέπειες και θα επηρεάσει την πολιτική άλλων χωρών όπως η Κίνα.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ενέργεια δεν θα έπρεπε να προκαλεί πονοκέφαλο αναλόγως των διαθέσεων της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία με την Κίνα, καθώς όπως είπε, υπερβαίνει το ιστορικό χάος και προσπαθεί να αποκαταστήσει την ευημερία.

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη να ξεπεραστούν πεπαλαιωμένες απόψεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε έναν ακόμα ψυχρό πόλεμο.

Ο κ. Σακς σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι μια άρτια προσωπικότητα, ενώ ο Τζον Κέρι διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στις ΗΠΑ, όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση δεν γίνεται μόνο από ένα μέσο, ενώ παραδέχθηκε ότι το αμερικανικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως το δίδαγμα από την πανδημία είναι πως χρειαζόμαστε συνεργασίες.

https://youtu.be/Z3zbenNEV5Q