Λειβαδάρου (Ελλάκτωρ): Η συμβολή των θαλάσσιων αιολικών στην οικονομική ανάπτυξη

Λειβαδάρου (Ελλάκτωρ): Η συμβολή των θαλάσσιων αιολικών στην οικονομική ανάπτυξη
Πέμπτη, 14/10/2021 - 21:48

Στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και στη συμβολή των θαλάσσιων αιολικών στην οικονομική ανάπτυξη αναφέρθηκε η Δρ. Ευγενία Λειβαδάρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μιλώντας στο μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Η κ. Λειβαδάρου σημείωσε ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας της οικονομίας απαιτεί καθαρή ενέργεια, η οποία θα προέλθει από τις ΑΠΕ. Η ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί μια ευκαιρία για έργα προστιθέμενης αξίας στα οποία θα εμπλακούν ελληνικές εταιρείες ενώ θα προκύψουν και συνοδά έργα τα οποία θα ενισχύσουν την οικονομία.

«Τα αιολικά και τα θαλάσσια είναι ο πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τα συνοδά έργα που θα προκύψουν μπορεί να μην τα έχουμε καν σκεφθεί αυτή τη στιγμή, ας αφήσουμε τη βιομηχανία να μιλήσει, θα προκύψουν υποδομές, πρέπει να γίνει συζήτηση και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχει, αναμένονται οι οδηγίες και όλο το εγχείρημα θα μας φέρει πιο κοντά στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Αναφερόμενη στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η κυρία Λειβαδάρου σημείωσε ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος έχει καταγράψει 70 χρόνια εμπειρίας σε απαιτητικά έργα, έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό σχέδιο 500 μεγαβάτ στις ΑΠΕ και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει αναπτύξει έργα που θα ξεπερνούν το 1 γιγαβάτ. Στόχος είναι, όπως τόνισε, να παραμείνει ο όμιλος σε κυρίαρχη θέση και να αναπτύξει την εξωστρέφεια ενώ αναμένει το θεσμικό πλαίσιο για να καταρτίσει το στρατηγικό του πλάνο για τα θαλάσσια αιολικά.