Λαδακάκος (ΕΛΕΤΑΕΝ): Όφελος 400 εκατ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία από τα αιολικά με βάση τις τωρινές τιμές άνθρακα

Λαδακάκος (ΕΛΕΤΑΕΝ): Όφελος 400 εκατ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία από τα αιολικά με βάση τις τωρινές τιμές άνθρακα
Τετάρτη, 13/10/2021 - 16:19

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στον καταναλωτή, κατά την ομιλία του σήμερα στο Renewable & Storage Forum.

Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα, εξοικονομούν τις εκπομπές CO2 που εκπέμπουν 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε έτος. Με τις σημερινές τιμές άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η δε παραγωγή τους αντιστοιχεί στην κατανάλωση 2,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με περισσότερες Α.Π.Ε. "Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", επισήμανε ο κ. Λαδακάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Κατ' επέκταση, η κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα σε προβλέψιμες τιμές.

Ο κ. Λαδακάκος τόνισε, τέλος, ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την κοινωνική προστασία, και να ενισχύσουμε το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι πρέπει να επιταχύνουν προς τις Α.Π.Ε.", κατέληξε.

Πηγή: energypress.gr