Μυτιληναίος – Έρχονται και άλλες ενεργειακές κρίσεις

Μυτιληναίος – Έρχονται και άλλες ενεργειακές κρίσεις
Τρίτη, 12/10/2021 - 17:30

Τον κίνδυνο της πρόκλησης κι άλλων ενεργειακών κρίσεων επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Κριτική από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στις Βρυξέλλες: «Χωρίς σχέδιο η ενεργειακή μετάβαση». Ποιους κινδύνους βλέπει για την ανάκαμψη της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας.

Την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε ευρωπαϊκά και διεθνώς είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η «Η Ελλάδα Μετά V» προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για την έκταση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της επιρρίπτοντας ευθύνες στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση.

«Θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι είναι η πρώτη ενεργειακή κρίση εκ των πολλών που έρχονται. Γιατί οι ηγεσίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση. Όχι σήμερα αλλά χθες. Χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις για τη διαφύλαξη του απαραίτητου κοινωνικού αγαθού της ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «αποφασίσαμε στη Ευρώπη ότι το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν όμως υποδομές για την αποθήκευση δεν έχουν γίνει επενδύσεις για τη μετάβαση». Ο ίδιος στηλίτευσε τις επιλογές των Βρυξελλών και άλλων διεθνών διοικητικών αρχών: «Το μόνο που έχει επιλεγεί είναι να αναπτύσσουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Οι ΑΠΕ, όμως, διακρίνονται από τη στοχαστικότητα. Όταν δεν έχεις ήλιο δεν έχεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Η κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί», υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos για να συνεχίσει: «Η κοινωνία θέλει το βράδυ να πατάει έναν διακόπτη και να έχει ηλεκτρικό ρεύμα».

Χωρίς σχέδιο

Σύμφωνα με τον ίδιο η παραγωγή των ΑΠΕ για να είναι διαθέσιμη συνεχώς «χρειάζεται επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Και αυτές θα πάρουν χρόνο».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης επέκρινε το αποτέλεσμα της αποτροπής των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο: «Αφήσαμε τις επενδύσεις στα καύσιμα αυτά, με τους επενδυτές να μην επιλέγουν τις εταιρίες που δεν έχουν κριτήρια ESG, και τώρα ξαφνικά διαπιστώνουμε στο χειμώνα ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο».

Ο ίδιος κατέληξε πως «η Ευρώπη και διεθνώς δεν έχει προετοιμαστεί και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση». Εκτίμησε δε, πως «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Η μόνη χώρα που διαθέτει επαρκή αποθέματα είναι η Ρωσία και όχι το Κατάρ. Και εδώ ανοίγουν γεωπολιτικά ζητήματα».

Κατά τον κ. Μυτιληναίο οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι δύο: «Ή θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση όπως θέλουν οι Πράσινοι αλλά θα έχουμε απανωτές ενεργειακές κρίσεις ή θα κάνουμε παράλληλα και υποδομές για φυσικό αέριο».

Η ανάκαμψη απειλείται

Ο κ. Μυτιληναίος απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία της ανάκαμψης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τρεις κίνδυνοι απειλούν την ανάκαμψη: «Η ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης αγαθών, τα ενεργειακά κοστολόγια και ο πληθωρισμός απειλούν την ανάκαμψη της ελληνικής αλλά και τη διεθνούς οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos «δημιουργήθηκε ένα θετικό μομέντουμ μετά την πανδημία αλλά αυτό απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, τα ενεργειακά κοστολόγια και τον πληθωρισμό».

Ο ίδιος εξήγησε γιατί οδηγηθήκαμε διεθνώς στον πληθωρισμό και τον απέδωσε σε τρεις λόγους:

1. Οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς όμως αυτά να έχουν σχέση με την παραγωγική βάση. Επίσης οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή.

2. Οι καταναλωτές όταν αισθάνθηκαν να απομακρύνεται ο κίνδυνος της πανδημίας ξεκίνησαν να δαπανούν και να δαπανούν πολύ γρήγορα. Έτσι προκλήθηκε μία μεγάλη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση.

3. Η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση για πολλούς λόγους: Πολλά εργοστάσια δεν άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία, πολλές επενδύσεις δεν έγιναν και πολλά πλοία δεν κατασκευάστηκαν

Και ο κ. Μυτιληναίος κατέληξε: «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σε συνδυασμό με τα ενεργειακά κοστολόγια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν την ανάκαμψη τόσο στην Ελλάδα που είναι μεγαλύτερη όσο και διεθνώς»

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης αναφέρθηκε και στο θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως είπε «ευτυχώς η κυβέρνηση αποφάσισε το μεγάλο βάρος της διαχείρισης των πόρων να το αναλάβουν οι τράπεζες. Αυτές έχουν την τεχνογνωσία». Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «η ελληνική διοίκηση όπως είναι σήμερα δομημένη δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτούς τους πόρους. Χρειάζεται συνέχιση και ένταση των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό και τις συνεχίζει».

Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο έτοιμες να απορροφήσουν τα κονδύλια αυτά.

Χρήστος Κολώνας / ot.gr