Μαύρος (ΔΕΗ.ΑΝ): Οι αυξημένες τιμές ενέργειας οδηγούν στην ανάγκη για μεγάλη ισχύ ΑΠΕ

Μαύρος (ΔΕΗ.ΑΝ): Οι αυξημένες τιμές ενέργειας οδηγούν στην ανάγκη για μεγάλη ισχύ ΑΠΕ
Τρίτη, 28/09/2021 - 22:16

Στις αυξημένες τιμές ενέργειας και την ανάγκη που δημιουργούν για μεγάλη ισχύ ΑΠΕ στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ, π διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος

Όπως υπογράμμισε το ευρωπαϊκό πακέτο Fit for 55 και οι νέοι στόχοι ΑΠΕ για νέα 600 γιγαβάτ σημαίνουν ότι “πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα”.

Εν μέσω μιας συνθήκης όπου τα πράγματα αλλάζουν άρδην με αποκεντρωμένη παραγωγή, με ψηφιοποίηση και συνδυασμό τεχνολογιών, ο όμιλος ΔΕΗ θεωρεί ότι ο αρχικός στόχος της για μισό γιγαβάτ ΑΠΕ θα επιτευχθεί εντός 12 μηνών.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το νέο σχέδιο της επιχείρησης, η οποία διαθέτει υπό ανάπτυξη 10 GW έργων και ως το 2026 εκτιμά ότι θα λειτουργούν 4,8 GW με 3 GW εξ αυτών σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα είναι οι ανταγωνιστικές τιμές και τα διμερή συμβόλαια και για αυτό η ΔΕΗΑΝ ξεκίνησε ήδη πρώτη σε αυτή την πρωτοβουλία με 50 μεγαβάτ μέσω του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη.

“Τα επόμενα χρόνια θα είναι κοσμογονικά. Η φιλοδοξία μας είναι να οδηγήσουμε την ενεργειακή μετάβαση. Αυξάνουμε την εξωστρέφεια ώστε να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική επιχείρηση”, κατέληξε ο κ. Μαύρο