Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρασκευή, 03/09/2021 - 20:20

Ολοκληρώθηκε μετά από μια επίπονη προσπάθεια τριών ετών η κατασκευή της φωτοβολταϊκής ομπρέλας θαλάσσης η οποία διαθέτει φωτοβολταϊκές κυψέλες και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ο κάτοχος της ομπρέλας δεν θα προστατεύεται μόνο από ακτίνες του Ήλιου, αλλά θα μπορεί να φορτίζει το κινητό του ή το tablet στην παραλία.

Ο 42χρονος μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Π. Μωυσιάδης, έφτιαξε την πρώτη ομπρέλα στον κόσμο που φέρει φωτοβολταϊκά στοιχεία και διάταξη φόρτισης κινητού-tablet με καλώδιο USB.

Η ιδέα της φωτοβολταϊκής ομπρέλας πηγαίνει πίσω στον Αύγουστο του 2011 όταν ο σχεδιαστής και δημιουργός της κατέθεσε αίτηση για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνείας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Με αριθμό Δ.Ε 1008700 απο τον Ο.Β.Ι, η Φωτοβολταϊκή Ομπρέλα πέρασε από διάφορα στάδια σχεδιασμού έως ότου φτάσει στο σημερινό μοντέλο ποιοτικής ομπρέλας παραλίας για τους ανθρώπους που ζητούν κάτι παραπάνω από απλή σκίαση. Το σημερινό μοντέλο αποτελεί το αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Τεχνικού Γραφείου του Γιάννη Μωυσιάδη με τη βιοτεχνία ομπρελών Εfklidis umbrellas και βέβαια της εμπειρίας και των δύο στον κλάδο τους.

Σε μια εποχή όπου η καθημερινή ζωή των ανθρώπων δοκιμάζεται σκληρά λόγω μια πρωτοφανούς πανδημίας, η Φωτοβολταϊκή Ομπρέλα δίνει την ευκαιρία στον καθένα να απολαύσει την παραλία για ώρες, με απόσταση ασφαλείας αλλά και με διαρκή πρόσβαση σε ενέργεια από τον ήλιο. Η ομπρέλα θαλάσσης είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για την προστασία μας από τις ακτίνες του Ήλιου. Θα μπορούσε, όμως, να αναδειχθεί και ως ένα αρκετά χρηστικό αντικείμενο, κατά την -πολύωρη, συνήθως- παρουσία μας στην παραλία.

Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα (PV.U) είναι ένα προϊόν που προορίζεται για χρήση ως ομπρέλα θαλάσσης ή κήπου και έχει ως σκοπό να σκιάζει και παράλληλα να προσφέρει την ικανότητα φόρτισης με τάση 5V, μέσω μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Τα χαρακτηριστικά του φωτοβολταϊκού φορτιστή

Ο φορτιστής έχει τάση λειτουργίας στην έξοδο του ίση με 5V και μέγιστη ένταση ρεύματος τα 2A. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανός για παροχή ισχύος έως 10W. Η παροχή προς κάποια συσκευή για φόρτιση γίνεται μέσω της εξόδου USB.

Ο φορτιστής της Φωτοβολταϊκής Ομπρέλας είναι μια συσκευή η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις των σχετικών κοινοτικών νομοθεσιών εναρμόνισης και έτσι πιστοποιείται ως κατάλληλο προϊόν να φέρει σήμανση CE.

Ο κ. Μωυσιάδης σκέφτηκε να επεκτείνει τη χρήση της ομπρέλας θαλάσσης σε ομπρέλα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε κανείς να μη... μένει από μπαταρία στο κινητό, στο tablet ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που έχει πάρει μαζί του στην ακτή.

«Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα που έχω σχεδιάσει έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: ο σκελετός της υποστηρίζει τέσσερις διπλές βάσεις οι οποίες σχηματίζουν τέσσερις πτέρυγες. Οι πτέρυγες αυτές φέρουν φωτοβολταϊκές κυψέλες και ανοιγοκλείνουν με τρόπο όμοιο με τις κοινές ομπρέλες. Ως αποτέλεσμα, σε κλειστή θέση, η ομπρέλα έχει σχεδόν τον όγκο που έχει μια κοινή ομπρέλα θαλάσσης, ενώ όταν είναι ανοιχτή μπορεί να δώσει αρκετή τάση στην έξοδο usb που υπάρχει πάνω από τον δρομέα της, ώστε να φορτιστεί ένα κινητό, ένα tablet και άλλες ηλεκτροσυσκευές», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Μωυσιάδης.

Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα μπορεί να κατασκευαστεί και σε μεγαλύτερες κλίμακες. Οι συγκεκριμένες ομπρέλες είναι ιδανικές για επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, cafe-bar και εστιατόρια, όχι μόνο φυσικά στις παραλίες.

Με τη φωτοβολταϊκή ομπρέλα δεν θα χρειαστεί ξανά να έχουμε μαζί μας φορτιστή στην παραλία, ούτε και να ψάχνουμε διαθέσιμες πρίζες σε κάποιο κατάστημα ώστε να φορτίσουμε το κινητό μας. Το καινοτόμο αυτό προϊόν είναι έτοιμο να στηθεί στις παραλίες, ακόμη και από φέτος.

Νίκος Αβουκάτος / greenagenda.gr