Equinor: Στοχεύει στον τριπλασιασμό της παραγωγής υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Equinor: Στοχεύει στον τριπλασιασμό της παραγωγής υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τρίτη, 29/06/2021 - 13:23

Η Equinor δήλωσε την Τρίτη ότι έχει αυξήσει τον στόχο παραγωγής υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1,8 GW, μετά από επίσκεψη του Υπουργού Επιχειρήσεων της Βρετανίας Kwasi Kwarteng στο Όσλο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσθέσει 1,2 GW ισχύος παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα κυρίως για την προμήθεια του Keadby Hydrogen, του πρώτου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με 100% υδρογόνο στον κόσμο που αναπτύσσεται από κοινού με τη βρετανική εταιρεία SSE.

Εν αναμονή της υποστήριξης της βρετανικής κυβέρνησης, το εργοστάσιο θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, πρόσθεσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τον Kwarteng και την υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Tina Bru, δήλωσε ότι τα έργα του θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.

«Τα έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στη δική μας βιομηχανική εμπειρία και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να θέσουν τα βιομηχανικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηγετική θέση», δήλωσε ο Opedal.

Η Βρετανία έχει ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και 5 GW καθαρής ισχύος υδρογόνου έως το 2030, και να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε ορισμένα έργα αποανθακοποίησης.

Η Equinor σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει μια μονάδα ισχύος 0,6 GW στη βορειοανατολική Αγγλία για την παραγωγή του λεγόμενου «μπλε» υδρογόνου από φυσικό αέριο, ενώ συλλαμβάνει τις σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Συμμετέχει επίσης σε ένα έργο ανάπτυξης υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 στην περιοχή.

Το καθαρό υδρογόνο, που παράγεται από νερό χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ή από φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα , θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποανθρακοποίηση των βιομηχανιών υψηλών εκπομπών όπως είναι ο χάλυβας και τα χημικά.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος το περισσότερο υδρογόνο παράγεται από φυσικό αέριο, ενώ οι σχετικές εκπομπές CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Reuters