Μαίνεται η μάχη των μεριδίων στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού

Μαίνεται η μάχη των μεριδίων στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού
Δευτέρα, 14/06/2021 - 13:27

Νέα δεδομένα στη μάχη των μεριδίων της αγοράς προμήθειας ρεύματος, δημιουργεί η απόφαση της ΔΕΗ να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική καθιερώνοντας και εκείνη όπως και οι περισσότεροι ιδιώτες πάροχοι, ρήτρα χρέωσης προμήθειας, συνδεδεμένης με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η απόφαση της ΔΕΗ συνοδεύτηκε με την καθιέρωση έκπτωσης συνέπειας ύψους 30%, η οποία έρχεται να ανταγωνιστεί τις εκπτώσεις που κάνουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Πάντως παρά τις εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμολογίων, στην πράξη τα αυξημένα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών και την άνοδο των τελικών τιμών για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ενεργοποίηση των ρητρών έχει οδηγήσει σε αυξήσεις άνω του 10% στο ανταγωνιστικό κόστος της ενέργειας το τελευταίο εξάμηνο.

Ακόμη και η έκπτωση συνέπειας που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και η οποία θα εφαρμοστεί από τον Αύγουστο, πρακτικά δε θα οδηγήσει σε μείωση παρά μόνον θα εκμηδενίσει την αύξηση από την εφαρμογή της νέας ρήτρας χρέωσης προμήθειας.

Μερίδια

Ως προς τα μερίδια αγοράς, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές καλύπτουν το 35,8%, με τη ΔΕΗ να συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα διατηρώντας σχεδόν αλώβητη τη δική της θέση στην αγορά.

Συγκεκριμένα το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε το Μάιο στο 64,2%, όταν τον Απρίλιο ήταν στο 64,54% ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει μικρή υποχώρηση (67,15% τον Ιανουάριο).

Είναι σαφές ότι τα μερίδια αυτά των ιδιωτών προμηθευτών δεν ικανοποιούν τους στόχους που έχουν τεθεί για περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων παραμένει αμετάβλητη, με το μεγαλύτερο ποσοστό να διατηρεί η Protergia (8,63%) ενώ ακολουθούν Ήρων (6,95%) Elpedison (4,63%) NRG (4,44%), Watt & Volt (2,37%) Volterra (2,08%), Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (1,95%), ZeniΘ (1,43%), Volton (1,32%), ΕΛΤΑ (0,68%) και ΚΕΝ (0,61%).

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr