Siemens Gamesa: Λευκή βίβλος για την παραγωγή ανταγωνιστικού πράσινου υδρογόνου

Siemens Gamesa: Λευκή βίβλος για την παραγωγή ανταγωνιστικού πράσινου υδρογόνου
Πέμπτη, 10/06/2021 - 12:30

Η Siemens Gamesa κυκλοφόρησε μια βιομηχανική λευκή βίβλο που περιγράφει τον τρόπο παραγωγής πράσινου υδρογόνου ανταγωνιστικού κόστους από χερσαία αιολική ενέργεια έως το 2030 και υπεράκτια έως το 2035.

Η έκθεση - «Ξεκλείδωμα της Επανάστασης του Πράσινου Υδρογόνου» - ζητά μια συνδυασμένη προσέγγιση για την ενθάρρυνση τόσο της ζήτησης της αγοράς όσο και της κλιμάκωσης της παραγωγής, επισημαίνοντας τέσσερις βασικές απαιτήσεις για την παροχή πράσινου υδρογόνου χαμηλού κόστους μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πρώτον, συνιστά δραστική αύξηση της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή η επανάσταση του πράσινου υδρογόνου βασίζεται σε αυτό. Ανέφερε μάλιστα, ότι ο κόσμος θα χρειαστεί έως και 6000 GW νέας εγκατεστημένης ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2050, από 2800GW σήμερα για να δημιουργήσει την αναμενόμενη ζήτηση υδρογόνου 500 εκατομμυρίων τόνων, η οποία εκτιμάται από το Συμβούλιο Υδρογόνου.

Απαραίτητη είναι η δημιουργία μιας οικονομικά αποδοτικής αγοράς για το πράσινο υδρογόνο για τη μείωση του κόστους εξοπλισμού, υποδομής και καθημερινών λειτουργικών δαπανών. Προς το παρόν, το κύριο λειτουργικό κόστος για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι η τροφοδότηση των ηλεκτρολυτών, οπότε η μείωση του κόστους ενέργειας μειώνει το κόστος του υδρογόνου και αυξάνει τη ζήτηση.

Επιπλέον, η αλυσίδα εφοδιασμού θα πρέπει να αναπτυχθεί καθώς κανένας πάροχος δεν μπορεί να κατέχει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και διανομής.Μέχρι στιγμής, οι πρωτοβουλίες είναι κατακερματισμένες, και συνεπώς δαπανηρές, που σημαίνει εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας, κατασκευαστές ηλεκτρολυτών, πάροχοι δικτύου και ειδικοί επεξεργασίας νερού πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού.

Τέλος, πρέπει να οικοδομηθεί η σωστή υποδομή από άποψη εφοδιαστικής, αποθήκευσης και διανομής. Απαραίτητες είναι οι επενδύσεις σε δίκτυα αγωγών υδρογόνου για να απελευθερωθεί το δυναμικό του πράσινου υδρογόνου, καταλήγει η Λευκή Βίβλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa, Andreas Nauen, δήλωσε:

«Όσον αφορά το πράσινο υδρογόνο, πρέπει να δράσουμε τώρα. Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες για να φτάσει η αιολική και ηλιακή ενέργεια σε ισοτιμία στο δίκτυο με ορυκτά καύσιμα και δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ για το πράσινο υδρογόνο ώστε να φτάσει σε ισοτιμία τιμών με το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά. Η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στην επιτάχυνση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποανθρακοποίηση της οικονομίας μας. Επομένως, για να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου, πρέπει να μειώσουμε γρήγορα το κόστος. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε μια συναίνεση μεταξύ της βιομηχανίας, των πολιτικών και των επενδυτών για να αναπτύξουμε γρήγορα την αγορά από την πλευρά της ζήτησης, να χτίσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού και να αναπτύξουμε την απαραίτητη υποδομή».

Πηγή: renews.biz