Πόλεμος ταλέντων για τις πράσινες θέσεις εργασίας

Πόλεμος ταλέντων για τις πράσινες θέσεις εργασίας
Πέμπτη, 10/06/2021 - 12:19

Αντιμέτωπες με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που θα υποστηρίξει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά τους σχέδια βρίσκονται οι εταιρείες-κολοσσοί από τον κλάδο της καθαρής ενέργειας.

Η αγορά εργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και τα καταρτισμένα στελέχη με τις αντίστοιχες δεξιότητες καθίστανται όλο και πιο δυσεύρετα σύμφωνα με τον Μιγέλ Στίλγουελ, διευθύνοντα σύμβουλο της πορτογαλικής εταιρείας καθαρής ενέργειας EDP Renovaveis SA. Η εταιρεία είναι ένας από τους κορυφαίους εγκαταστάτες πράσινης ενέργειας στον κόσμο και σχεδιάζει να προσλάβει 1.300 υπαλλήλους τα επόμενα δύο χρόνια.

«Υπάρχει ένας πόλεμος ταλέντων παγκοσμίως», δήλωσε ο Στίλγουελ σε συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών, δεδομένης της τεράστιας ανάπτυξης που αναμένεται να έχει, δεν διαθέτει αρκετά στελέχη.

Καθώς οι χώρες διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν από τον κλάδο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η χωρητικότητα ηλιακής παραγωγής αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του BloombergNEF.
Πράσινοι supermajors όπως η NextEra Energy Inc, η Iberdrola SA, η Enel SpA και η EDP ηγούνται του αγώνα αναζωογόνησης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αρχίζουν επίσης να εισέρχονται στον τομέα, με την BP Plc να ανακοινώνει τον περασμένο μήνα ότι προσπαθεί να καλύψει 100 υπεράκτιες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους.

Οι δεξιότητες μηχανικής όπως η ενεργειακή αξιολόγηση, η διαχείριση έργων και ο σχεδιασμός έργων έχουν μεγάλη ζήτηση, δήλωσε ο Στίλγουελ ενώ οι καλοί επιχειρηματικοί προγραμματιστές που κατανοούν τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι επίσης σπάνιοι πόροι. Άλλοι ρόλοι, όπως η διαχείριση συγχωνεύσεων και εξαγορών, ή καθήκοντα back office, θεωρούνται επίσης περιζήτητοι.
«Πρέπει να προσελκύσουμε ανθρώπους από άλλους τομείς, είτε πρόκειται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είτε από άλλα μέρη της ενεργειακής βιομηχανίας ή απευθείας από πανεπιστήμια», εκτιμά Στίλγουελ. «Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός εκεί έξω».

insider.gr