WindEurope: Καλεί για επένδυση 6,5 δις ευρώ στους λιμένες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων

WindEurope: Καλεί για επένδυση 6,5 δις ευρώ στους λιμένες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων
Πέμπτη, 27/05/2021 - 15:04

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα λιμάνια της για να παραδώσει τα υπεράκτια αιολικά έργα που έχει προγραμματιστεί για το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση της WindEurope.

Για να επιτευχθεί η υπεράκτια αιολική επέκταση που ορίζεται στη στρατηγική υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ, τα λιμάνια της Ευρώπης θα πρέπει να επεκταθούν και να προσθέσουν νέα υποδομή.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική λιμένων και να αναγνωρίσει την κοινωνική και οικολογική αξία τους.

Τα λιμάνια είναι βασικά σημεία στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας καθώς όλες οι ανεμογεννήτριες και ο εξοπλισμός μεταφέρονται μέσω αυτών. Επιπλέον, αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία και τη συντήρηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σημειώνεται ότι θα αποτελέσουν επίσης κόμβο για την παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη ξεκινά μια τεράστια επέκταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων από 25GW σήμερα σε περισσότερα από 400GW έως το 2050 και για τα το επιτπύχει θα πρέπει να επενδύσει σε λιμενικές υποδομές, αναφέρει η έκθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:

«Τα λιμάνια είναι απαραίτητα για τον υπεράκτιο άνεμο. Αποτελούν ζωτικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού και της εφοδιαστικής που απαιτείται για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση, λειτουργία και συντήρηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια χωρίς να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε την λιμενική υποδομή της Ευρώπης».

Η ανάπτυξη λιμενικών υποδομών είναι συνήθως θέμα τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών.Ωστόσο, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας των λιμένων για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών. Και θα πρέπει να κινητοποιήσει χρηματοοικονομικά μέσα για να υποστηρίξει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι λιμένες αντικατοπτρίζονται στις εθνικές στρατηγικές ανάκαμψης.

Η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 673 δισ. ευρώ προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να καταστήσουν τους λιμένες της Ευρώπης κατάλληλους για ένα πράσινο και ανανεώσιμο μέλλον.

Κατά την επόμενη δεκαετία, οι λιμένες θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην αναβάθμιση των ανανεώσιμων υποδομών υδρογόνου της Ευρώπης. Είναι μια φυσική τοποθεσία για ηλεκτρολύτες και ήδη έχουν αναπτυχθεί πολλά έργα ηλεκτρόλυσης στα λιμάνια. Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται σε λιμάνια μπορεί να αποθηκευτεί τοπικά και να καταναλωθεί σε αυτά τοπικό βιομηχανικό οικοσύστημα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για μεταφορά βαρέων φορτίων ή για περαιτέρω επεξεργασία σε αμμωνία για την τροφοδότηση του ναυτιλιακού τομέα.