RWE και BASF σχεδιάζουν υπεράκτιο αιολικό έργο ύψους 4 δις ευρώ

RWE και BASF σχεδιάζουν υπεράκτιο αιολικό έργο ύψους 4 δις ευρώ
Δευτέρα, 24/05/2021 - 12:17

Η χημική βιομηχανία BASF και η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE ανακοίνωσαν την Παρασκευή δυνητικό έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ιστότοπο με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία.

Ως μέρος του έργου, το οποίο εξαρτάται από την ευνοϊκότερη νομοθεσία, η RWE σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 2 GW έως το 2030 για να βοηθήσει στην προμήθεια του χημικού συγκροτήματος Ludwigshafen της BASF, του μοναδικού μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Η BASF θα κατέχει το 49% του αιολικού πάρκου, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE, Markus Krebber, προσθέτοντας ότι ενώ το 80% της παραγωγής του πάρκου θα πηγαίνει στο Ludwigshafen, το υπόλοιπο ποσοστό θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός ηλεκτρολύτη 300 MW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

«Χωρίς τη διαθεσιμότητα επαρκών όγκων ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές, ο μελλοντικός μας μετασχηματισμός δεν θα είναι δυνατός», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BASF, Martin Brudermueller.

Σημειώνεται ότι η τύχη του έργου εξαρτάται από διάφορους ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως ταχύτερες προσφορές για πιθανές τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εξαιρούνται από τις βαριές εισφορές πράσινης ενέργειας στη Γερμανία.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο Ludwigshafen αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2035, δήλωσε ο Brudermueller σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με την RWE, προσθέτοντας ότι το αιολικό πάρκο θα ικανοποιούσε περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του κόμβου παραγωγής χημικών της εταιρείας του.

Πηγή: Reuters