Repsol: Είσοδος στην αγορά φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ με απόκτηση μεριδίου της Hecate Energy

Repsol: Είσοδος στην αγορά φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ με απόκτηση μεριδίου της Hecate Energy
Παρασκευή, 14/05/2021 - 14:48

Η Repsol υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 40% της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης Hecate Energy, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών.

Η απόκτηση μεριδίου στην Hecate Energy είναι η πρώτη είσοδος της Repsol στην αγορά ανανεώσιμων πηγών των ΗΠΑ.

Σχετικά με την Hecate Energy, με έδρα το Σικάγο, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων έργων συνολικού ύψους άνω των 40GW, εκ των οποίων τα 16.8GW είναι φωτοβολταϊκά έργα με αποθήκευση ενέργειας σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης. Η εταιρεία συμμετέχει επίσης στο Hecate Grid, μια πλατφόρμα μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας με ισχύ 4,3 GW.

Αναφορικά με τη Repsol θα έχει την επιλογή να αποκτήσει τις εκκρεμείς μετοχές της Hecate Energy τρία χρόνια μετά το κλείσιμο αυτής της συναλλαγής.

Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Hecate Energy βρίσκονται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ -Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), Western Electricity Coordinating Council (WECC) και PJM Interconnection- που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία λόγω των στόχων μείωσης των εκπομπών που καθορίζονται στο τις αντίστοιχες πολιτείες, είπε η Repsol.

Σημειώνεται ότι η ​​Hecate ιδρύθηκε το 2012 και έχει πουλήσει μέχρι τώρα 2,6GW ανανεώσιμων έργων.

Η συναλλαγή αντιπροσωπεύει ένα «ουσιαστικό άλμα προς τα εμπρός» για την Repsol για την επίτευξη των στόχων της παραγωγικής ικανότητας χαμηλών εκπομπών και τη διεθνοποίηση αυτής της επιχείρησης που ορίζονται στο στρατηγικό σχέδιο 2021-2025 της εταιρείας. Το σχέδιο περιγράφει τον στόχο της επίτευξης ισχύος 7,5 GW το 2025 και 15GW το 2030.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οποία η Repsol εισήγαγε εκτός Ισπανίας, μετά την υπογραφή, τον Ιούλιο του 2020, συμφωνίας με τον Όμιλο Ibereólica Renovables. Αυτή η συμφωνία έδωσε στην Repsol πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων στη Χιλή σε λειτουργία, κατασκευή ή ανάπτυξη, με περισσότερα από 1600MW έως το 2025 και δυνατότητα υπέρβασης των 2600MW έως το 2030.

Η εκτελεστική διευθύνουσα σύμβουλος της Repsol για πεελάτες και παραγωγή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, Maria Victoria Zingoni, δήλωσε:

«Με αυτήν την εξαγορά μπαίνουμε στην αγορά ανανεώσιμων πηγών των ΗΠΑ με τον καλύτερο δυνατό συνεργάτη και προωθούμε τον στρατηγικό μας στόχο να γίνουμε παγκόσμιος φορέας χαμηλών εκπομπών. Συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για πολυ-ενέργεια και προχωράμε με τη μετατροπή της Repsol σε εταιρεία μηδενικών εκπομπών».