WindEurope: Κλειδί για τους πράσινους στόχους της ΕΕ οι βελτιώσεις στη διαδικασία αδειοδότησης

WindEurope: Κλειδί για τους πράσινους στόχους της ΕΕ οι βελτιώσεις στη διαδικασία αδειοδότησης
Παρασκευή, 14/05/2021 - 13:27

Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα, ανανεώσιμα και υβριδικά έργα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, σύμφωνα με την WindEurope.

Η WindEurope, σε ένα έγγραφο θέσης ενόψη του «πακέτου Fit-for-55» της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ένωση δεν πρέπει μόνο να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις άδειες αλλά και να τους δείξει πώς να το κάνουν.

«Η WindEurope προτείνει η ΕΕ να διατυπώσει ορθές πρακτικές αδειοδότησης που δίνουν τη δυνατότητα στις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις κρίσιμες δυσχέρειες στην αδειοδότηση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:

«Το εμπόδιο στην επέκταση της αιολικής ενέργειας που απαιτείται για την Πράσινη Συμφωνία δεν είναι η τεχνολογία. Ούτε το κόστος. Ούτε η χρηματοδότηση. Είναι οι αδειοδοτήσεις. Η Ευρώπη απλά δεν επιτρέπει αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι κανόνες και οι διαδικασίες είναι πολύ περίπλοκες. Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για την επεξεργασία των αιτήσεων αδειοδότησης».

Το «Πακέτο Fit-for-55» στοχεύει στη δημιουργία του σωστού πλαισίου για μείωση εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και να ορίσει την πορεία για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει έναν υψηλότερο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι στόχοι και μόνο δεν θα προσφέρουν τον όγκο του ανέμου που χρειάζεται η Ευρώπη, δήλωσε η WindEurope.

Ο εμπορικός φορέας αναμένει ότι οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα είναι 15GW ετησίως κατά την περίοδο 2021-2025, αλλά η ΕΕ χρειάζεται 27GW ετησίως εάν θέλει να επιτύχει τον νέο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55%.

Η WindEurope κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επείγουσα δράση για να διευκολύνει την εφαρμογή εταιρικών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Ανέφερε ότι το πακέτο «Fit for 55» θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα εκδίδουν εγγυήσεις προέλευσης σε παραγωγούς ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το εάν τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας λαμβάνουν κρατική υποστήριξη.

«Οι εγγυήσεις προέλευσης καθιστούν την ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο «ανιχνεύσιμη» και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη εταιρικών PPA», δήλωσε η WindEurope.

Το πακέτο θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει περαιτέρω ότι η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατοπτρίζει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ηλεκτροδότηση με άμεση ανανεώσιμη ενέργεια. Η WindEurope ανέφερε ότι αυτός είναι ο γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπη

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει έναν σαφή ορισμό του ανανεώσιμου υδρογόνου και έναν ισχυρό μηχανισμό ιχνηλασιμότητας για να στηρίξει την ανάληψη της αγοράς προς την ανταγωνιστικότητα εντός αυτής της δεκαετίας.

Ένα αναθεωρημένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) μπορεί επίσης να παρακινήσει την άμεση ηλεκτροδότηση και να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ETS πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το νέο κλιματικό στόχο 55% μέσω ενός συνδυασμού επαναφοράς και προσαρμογής στον γραμμικό συντελεστή μείωσης, πρόσθεσε το WindEurope.

Ανέφερε επιπλέον, ότι το πακέτο πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η δέσμευση της Ευρώπης για το κλίμα δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής μας βάσης.

Ένας καλά σχεδιασμένος Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να αντικατοπτρίζει ότι η παγκόσμια κορυφαία αιολική βιομηχανία της Ευρώπης βασίζεται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά μας και να επιτρέψουμε ευρωπαϊκές εξαγωγές που θα προσφέρουν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση».

Πηγή: renews.biz