Ηνωμένο Βασίλειο: Προτροπή για υποστήρηξη της γεωθερμικής ενέργειας

Ηνωμένο Βασίλειο: Προτροπή για υποστήρηξη της γεωθερμικής ενέργειας
Πέμπτη, 13/05/2021 - 15:30

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν σημαντικό να παράσχει στοχοθετημένη υποστήριξη για τον βαθύ γεωθερμικό τομέα στην «πράσινη ανάκαμψη» και να βοηθήσει στην παροχή μιας «παγκόσμιας ηγετικής» βιομηχανίας.

Η Ένωση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Καθαρή Τεχνολογία (REA) και η ARUP δημοσίευσαν την έκθεση Deep Geothermal Energy: Economic Decarbonisation Opportunities για το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία υπογραμμίζει το περιβαλλοντικό και οικονομικό δυναμικό της βαθιάς γεωθερμίας.

Μάλιστα, έχει την υποστήριξη περισσότερων από 30 επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ΜΚΟ και εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας.

Η έκθεση εκτιμά ότι, εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργήσει ένα κίνητρο γεωθερμικής ανάπτυξης, 12 βαθιά γεωθερμικά έργα θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025, δημιουργώντας 1.300 θέσεις εργασίας και δημιουργώντας επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών, κυρίως σε πόλεις και πόλεις στη βόρεια Αγγλία, στα Midlands και στα Νοτιοδυτικά.

Το σχέδιο θα παρέχει καταλύτη στη βιομηχανία, με 360 τοποθεσίες να έχουν δημιουργηθεί έως το 2050.Αυτό θα παρέχει επιπλέον 1,5 δισ. λίρες επενδύσεων, 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, 25.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, και μια ετήσια εξοικονόμηση άνθρακα 3 μεγατόνων.

Σημειώνεται ότι η βαθιά γεωθερμική ενέργεια είναι ένας ανανεώσιμος πόρος θερμικής κλίμακας με αποδοτικότητα χώρου που μπορεί να αναπτυχθεί σε αστικές περιοχές, ειδικά με τη δυνατότητα θέρμανσης χιλιάδων μεγάλων εμπορικών και άλλων ιδιοτήτων για γενιές.

Η θερμότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετή βαθιά γεωθερμική ενέργεια θερμότητας για την κάλυψη όλων των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον 100 χρόνια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της REA, Δρ. Nina Skorupska, δήλωσε:

«Όπως καταδεικνύει αυτή η έκθεση, η βαθιά γεωθερμία πρέπει να είναι κεντρική για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά με πραγματικά και απτά οφέλη στο άμεσο μέλλον. Η βαθιά γεωθερμία έχει τη δυνατότητα να γίνει μια παγκοσμίως κορυφαία βιομηχανία εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, να παρέχει μια σταθερή μετάβαση μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να βοηθήσει στην εκπλήρωση των καθαρών μηδενικών φιλοδοξιών της κυβέρνησης με την αποξήρανση της θερμότητας σε μαζική κλίμακα. Θα δημιουργούσε επίσης 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργούσε δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε νέες επενδύσεις».

Η REA πιστεύει ότι απαιτείται επείγουσα εργασία για τηνενίσχυση της ανάπτυκης όλων των τεχνολογιών θερμότητας, ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη της κυβέρνησης, η βαθιά γεωθερμία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή θερμότητας της Βρετανίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ηγετικής γεωθερμικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα μπορούσε να εξάγει διεθνώς από άποψη εμπειρογνωμοσύνης, όπως και με τη Βόρεια Θάλασσα.

Η χρήση βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας στη Γερμανία μείωσε τις εκπομπές της χώρας κατά περισσότερο από 1,7 Mt ισοδύναμο CO2 το 2017. Επιπλέον, δημιουργήηκαν ειδικευμένες θέσεις εργασίας, με τη βιομηχανία να εκτιμάται ότι έχει δημιουργήσει περισσότερες από 22.000 θέσεις εργασίας και πρόσθεσε 13,3 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία από το 2000.

Η επιτυχία των γεωθερμικών εξελίξεων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία συνδέεται στενά με τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να υποστηρίξουν αυτήν την τεχνολογία μέσω πολιτικών, κανονισμών, κινήτρων και πρωτοβουλιών.

Αυτή η επιτυχία συνδέεται ειδικά με τη διαθεσιμότητα ενός μακροπρόθεσμου, σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και την προθυμία του κράτους να μοιραστεί οικονομικούς κινδύνους κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Πηγή: renews.biz