Γερμανία: Οι θέσεις εργασίας ατον υπεράκτιο αιολικό τομέα αποτελούν ισχυρό «οικονομικό παράγοντα»

Γερμανία: Οι θέσεις εργασίας ατον υπεράκτιο αιολικό τομέα αποτελούν ισχυρό «οικονομικό παράγοντα»
Τρίτη, 11/05/2021 - 15:33

Μια εργασία στον υπεράκτιο αιολικό τομέα στη Γερμανία οδηγεί σε σχεδόν δυόμισι επιπλέον θέσεις εργασίας στην αλυσίδα αξίας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας.

Η μελέτη«Θαλάσσια Αξία Δημιουργία και Απασχόληση στη Γερμανία», η οποία εξέτασε τον αντίκτυπο του ναυτιλιακού τομέα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανέφερε ότι μία μόνο θέση εργασίας στον υπεράκτιο άνεμο δημιουργεί 2,4 άλλες θέσεις εργασίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας από μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τις ISL, Fraunhofer CML, ETR και DIW Econ και κάλυψε επίσης τη ναυπηγική, τη ναυτιλία, τα λιμάνια και την αλιεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδιακής ένωσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπεράκτιων (BWO) Stefan Thimm δήλωσε:

«Τα στοιχεία δείχνουν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό: η υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας. Παρέχει απασχόληση και προστιθέμενη αξία όχι μόνο στις παράκτιες χώρες, αλλά και στα νότια και δυτικά της Γερμανίας. Τα αποτελέσματα δύτερου γύρου της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας είναι πολύ υψηλά, κάτι που υπογραμμίζει επίσης τη σημασία ολόκληρης της αλυσίδας αξίας. Το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σχεδόν καμία υπεράκτια επέκταση στη Γερμανία είναι ακόμη πιο ανησυχητικό».

Ο Thimm ανέφερε ότι η βιομηχανία έχει ήδη μειωθεί ελαφρώς και η πρωτοποριακή θέση της Γερμανίας στον διεθνή ανταγωνισμό κινδυνεύει:

«Όσο περισσότερο η εγχώρια επέκταση σταματά, τόσο περισσότερο η εγχώρια βιομηχανία θα προσανατολιστεί στο εξωτερικό. Βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη στους ευρωπαίους γείτονές μας, αλλά και σε μη ευρωπαϊκές αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Αν δεν κάνουμε το καλύτερο δυνατό τώρα, τότε μπορούμε να ξεχάσουμε τον προηγούμενο πρωτοποριακό μας ρόλο».