ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δις ευρώ για τη ηπιότερη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δις ευρώ για τη ηπιότερη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία
Δευτέρα, 10/05/2021 - 13:14

Στο στόχο της κυβέρνησης για απεξάρτηση από τον άνθρακα και πιο καθαρές μορφές ενέργειας καθώς και στην εφαρμογή ειδικού σχεδίου για την ηπιότερη μετάβαση των περιοχών αυτών, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, στη θεματική συνεδρίαση για την απασχόληση και τα εργασιακά στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ στο Πόρτο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισεκ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που κοιτάζουν το μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, βάλαμε τέλος στη λειτουργία μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιγνίτη, που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα επί σχεδόν 50 χρόνια. Αν θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα και να μεταβούμε σε ένα μέλλον με πιο καθαρές πηγές ενέργειας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

https://primeminister.gr/2021/05/07/26452