Ηνωμένο Βασίλειο: Παρότρυνση για στόχο 30 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030

Ηνωμένο Βασίλειο: Παρότρυνση για στόχο 30 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030
Δευτέρα, 10/05/2021 - 12:31

Η RenewableUK, πριν από την Διάσκεψη των Ηνωμένω Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) τον Νοέμβριο, παροτρύνει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεσμευτεί για έναν συγκεκριμένο στόχο ανάπτυξης χερσαίας αιολικής ενέργειας έως το 2030 ο οποίος είναι τα 30GW.

Στο «Αύξηση του ορίου: οι παγκόσμιες ηγετικές δεσμεύσεις στον τομέα της ενέργειας που πρέπει να αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το COP26», η ένωση δήλωσε ότι ο νέος στόχος του πρωθυπουργού για μείωση των εκπομπών κατά 78% έως το 2035 και επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον καθορισμό σαφών ορόσημων που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030.

Μάλιστα, αναφέρει λεπτομερώς τις οικονομικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη «διεθνή σημασία» του Ηνωμένου Βασιλείου που αποσαφηνίζει τους στόχους της καθαρής ενέργειας πριν από την COP26.

Η RenewableUK παροτρύνει τις νεοεκλεγμένες κυβερνήσεις στη Σκωτία και την Ουαλία να σκιαγραφήσουν συμπληρωματικούς στόχους για το 2030 για τη χερσαία αιολική ενέργεια για να υποστηρίξουν τη γενική φιλοδοξία των 30GW για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα περισσότερα μελλοντικά έργα θα τοποθετηθούν στη Σκωτία και την Ουαλία, οπότε και οι δύο κυβερνήσεις έχουν παίζουν κεντρικό ρόλο στην ενθάρρυνση άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν τους τεράστιους αιολικούς πόρους τους πριν από την COP26.

Εκτός από την κατασκευή νέων έργων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για πολιτικές που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα με την τροφοδότηση παλαιότερων ανεμογεννητριών με σύγχρονη τεχνολογία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στόχο 1GW πλωτής αιολικής ενέργειας έως το 2030 - αλλά η βιομηχανία θέλει να στοχεύσει υψηλότερα και να διπλασιάσει αυτό μτο ποσί έσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ανέφερε η έκθεση.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ξεκινήσει στον παγκόσμιο αγώνα για να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, με δοκιμές σε εξέλιξη, όπως το έργο Gigastack στο Humber και οι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών παγκόσμιας κλάσης όπως η ITM Power. Η RenewableUK προέτρεψε τους υπουργούς να θέσουν έναν ελάχιστο στόχο 5GW ισχύος ηλεκτρολυτή πράσινου υδρογόνου έως το 2030.

«Αυτό θα συμβάλει στην παροχή καθαρού καυσίμου για τομείς που έχουν αποδειχθεί δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα μέχρι στιγμής, όπως είναι η ναυτιλία και η θέρμανση για τη βαριά βιομηχανία», ανέφερε.

Η έκθεση καλεί επίσης την κυβέρνηση να θέσει έναν στόχο 1GW για τη θαλάσσια ενέργεια. Μέσω της μάθησης, της καινοτομίας και των οικονομιών κλίμακας με την ανάπτυξη νέων έργων, μελέτες δείχνουν ότι μετά την ανάπτυξη 1GW θαλάσσιας ενέργειας, το κόστος της τεχνολογίας θα μειωθεί στο επίπεδο άλλων βασικών μορφών παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως είναι η πυρηνική ενέργεια.

Για να οδηγήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η θαλάσσια ενέργεια χρειάζεται έναν μηχανισμό στήριξης εσόδων και οι υπουργοί εξετάζουν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές δημοπρασίες CfD θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη θαλάσσιων τεχνολογιών.

Η RenewableUK το υποστηρίζει και συνιστά επίσης πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στη θαλάσσια ενέργεια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του τομέα.

Ο επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων της RenewableUK Nathan Bennett δήλωσε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα ισχυρότερα ρεκόρ σχετικά με την απαλλαγή από τον άνθρακα στον κόσμο. Αλλά για να φτάσουμε στις μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό και να διασφαλίσουμε ότι μεγιστοποιούμε τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει έναν λεπτομερή χάρτη πορείας με συγκεκριμένα ορόσημα για τις βασικές ανανεώσιμες τεχνολογίες που θα μας φτάσουν εκεί - ξεκινώντας με στόχους για το 2030 . Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν κενά στις δικές μας φιλοδοξίες εάν θέλουμε να θέσουμε την ατζέντα για τον υπόλοιπο κόσμο».

Πηγή: renews.biz