Η Γαλλία παρουσιάζει τους φιναλίστ σε διαγωνισμό υπέράκτιας αιολικής ενέργειας 1050MW

Η Γαλλία παρουσιάζει τους φιναλίστ σε διαγωνισμό υπέράκτιας αιολικής ενέργειας 1050MW
Τρίτη, 27/04/2021 - 17:00

Έξι υποψήφιοι προγραμματιστές έχουν επιλεγεί για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού της γαλλικής κυβέρνησης για έργο υπεράκτιας αιολικής ενέρειας έως και 1050MW στα ανοικτά της Νορμανδίας.

Οι έξι προγραμματιστές είναι οι Iberdrola, Shell, Ocean Winds (κοινοπραξία Engie και EDPR), Eoliennes en Mer Manche Normandie, μια εταιρεία πρότζεκτ της EDF Renouvelables και της Maple Power (η Maple Power είναι κοινοπραξία των Enbridge και CPPIB), μά κοινοπραξία της Total και της RWE και μια κοινοπραξία που σχηματίστηκε από τη Vattenfall, τη WPD και τη Banque des Territoires.

Τον Ιανουάριο, η Commission de regulation de l’energie (CRE) της Γαλλίας άνοιξε μια διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για να επιλέξει τον προγραμματιστή για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά της χερσονήσου του Κοτέντιν.

Οι επιλεγμένοι υποψήφιοι θα εισέλθουν τώρα σε μια διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου με τους κρατικούς φορείς τους επόμενους μήνες, με στόχο τη μείωση του κόστους του έργου και την παροχή στους υποψηφίους της ευκαιρίας να βελτιώσουν τις προσφορές τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η τελική απόφαση ανάθεσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε η Iberdrola.

Το αιολικό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028. Ως εκ τούτου, η ανάδειξη του νικητή έχει προγραμματιστεί για το 2022 με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία το πάρκο που έχει προγραμματιστεί για το 2028.

Σημειώνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία θεμελίωσης στον πυθμένα λόγω του βάθους του νερού.

Ο διευθυντής της υπεράκτιας αιολικής επιχείρησης της Iberdrola, Javier Garcia Perez, δήλωσε:

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την αποανθρακοποίηση της οικονομίας. Η Νορμανδία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση της Γαλλίας, καθώς είναι το πρώτο έργο στο Πολυετές Σχέδιο Ενέργειας που αναφέρει τη δέσμευση της Γαλλικής Κυβέρνησης να απονέμει 1GW υπεράκτιου ανέμου ετησίως».

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στον υπεράκτιο άνεμο, με μεγάλα έργα που λειτουργούν ήδη στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, και με την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Saint-Brieuc σε εξέλιξη, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να φέρουμε την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες παράδοσής μας στην ανάπτυξη αυτού του νέου έργου».