Η πρωτοβουλία υδρογόνου του Αμβούργου παρουσιάζει σχέδιο ηλεκτρολύτη 100MW

Η πρωτοβουλία υδρογόνου του Αμβούργου παρουσιάζει σχέδιο ηλεκτρολύτη 100MW
Τρίτη, 27/04/2021 - 15:22

Οι πιθανοί αντισυμβαλλόμενοι στη γερμανική πόλη του Αμβούργου συνεργάζονται με τη Vattenfall και τη Shell για την παράδοση ενός φιλόδοξου δικτύου πράσινου υδρογόνου που περιλαμβάνει σχέδια για ηλεκτρολυτή 100σMW.

Η λιμενική αρχή του Αμβούργου και άλλες 11 άλλες εταιρείες συνεργάστηκαν με το Hub Green Hydrogen Hub, το οποίο περιλαμβάνει τις Shell, Vattenfall, Mitsubishi Heavy Industries και Warme Hamburg, για να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο.

Η αίτηση που υπέβαλαν οι εταιρείες στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» (IPCEI) σε ολόκληρη την ΕΕ καλύπτει εννέα συμπληρωματικά έργα, όλα κοντά στο λιμάνι του Αμβούργου, συνδέοντας την παραγωγή, τη διανομή και τη χρήση υδρογόνου σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Από το 2026, τα έργα των εταίρων του δικτύου θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο Αμβούργο κατά 170.000 τόνους κάθε χρόνο.

Οι άλλες εταιρείες που σχηματίζουν το δίκτυο περιλαμβάνουν τις Airbus, ArcelorMittal, Gasnetz Hamburg, GreenPlug και Hamburger Hafen und Logistik.

Τα εννέα έργα περιλαμβάνουν το Hub Green Hydrogen Hub, το οποίο σχεδιάζει να παράγει από κοινού υδρογόνο από αιολική και ηλιακή ενέργεια στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Hamburg-Moorburg που τροφοδοτεί έναν ηλεκτρολύτη 100MW.

Σε ένα από τα εννέα προγραμματισμένα έργα, το εργοστάσιο του Αμβούργου της ArcelorMittal θα μετατραπεί σε κλιματική ουδέτερη παραγωγή χάλυβα σε τέσσερα στάδια έως το 2030 ως μέρος του έργου H2H.

Αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή μιας μονάδας επίδειξης με υδρογόνο για την άμεση μείωση του σιδηρομεταλλεύματος (H2First) και την τεχνολογική αναβάθμιση του υπάρχοντος σταθμού άμεσης μείωσης (H2Ready) για την αντικατάσταση της μακροχρόνιας χρήσης φυσικού αερίου με πράσινο υδρογόνο.

Σε ένα άλλο έργο του Hydrogen Port Applications (HyPA), στο οποίο συμμετέχουν η λιμενική αρχή του Αμβούργου (HPA), θα καθοριστούν δύο διαφορετικές προτεραιότητες ως πάροχος υποδομής και διευκολυντής για δρόμους, σιδηροδρόμους και πλωτές οδούς στο λιμάνι του Αμβούργου.

«Η υποδομή δεξαμενών καυσίμου υδρογόνου στην περιοχή του λιμανιού του Αμβούργου επιτρέπει την κυκλοφορία χωρίς εκπομπές στην ευρέως χρησιμοποιούμενη περιοχή του λιμανιού και είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την αποανθρακοποίηση», λέει ο Jens Meier, Διευθύνων Σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Αμβούργου.

Το λιμάνι του Αμβούργου, με το ευρύ δίκτυο πιθανών βιομηχανικών εφαρμογών και συνεργατών υπηρεσιών, προσφέρει ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία στη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου.

Επιπλέον, το δίκτυο πρέπει να παράγει μια «ποικιλία θετικών επιπτώσεων» σε όλη τη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, είναι ήδη στενά συνδεδεμένο με άλλες δραστηριότητες μεταξύ των γειτόνων της Γερμανίας.