Orsted: Συνεργασία με την Enefit για υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική

Orsted: Συνεργασία με την Enefit για υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική
Δευτέρα, 26/04/2021 - 15:20

Η Orsted και ο περιφερειακός προμηθευτής ενέργειας Enefit υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (ΜοΘ), ανοίγοντας το δρόμο για να αναπτύξουν από κοινού υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική Θάλασσα.

Το μνημόνιο καθορίζει επίσης «ένα όραμα για την από κοινού μετάβαση προς την παράδοση του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Κόλπο της Ρίγας στη Βαλτική Θάλασσα», πριν από το 2030.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Εσθονίας υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας για ένα κοινό υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Με την επιφύλαξη ενός υποστηρικτικού ρυθμιστικού πλαισίου για την ύπαρξη υπεράκτιων ανέμων, οι Orsted και Enefit δήλωσαν ότι στοχεύουν να παραδώσουν τα έργαπριν από το 2030.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας, η Orsted και η Enefit σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση για την ανάπτυξη ευκαιριών υπεράκτιων ανέμων στις χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένου του έργου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Liivi στο εσθονικό τμήμα του Κόλπου της Ρίγας. Η Orsted υπέβαλε επίσης αίτηση για μια περιοχή στα ύδατα της Λετονίας δίπλα στην τοποθεσία Liivi.

Μέσω αυτών των ιστότοπων, η συνεργασία στοχεύει να ακολουθήσει μια διασυνοριακή υβριδική προσέγγιση, η οποία θα συνδέσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο με τη Λετονία και την Εσθονία και θα επιτρέψει τη χρήση των υπεράκτιων καλωδίων αιολικής μεταφοράς ως διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής ηπειρωτικής Ευρώπης Orsted, Rasmus Errboe, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Enefit, με στόχο την ανάπτυξη ευκαιριών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις χώρες της Βαλτικής. Με το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο, ο υπεράκτιος άνεμος μπορεί να προσφέρει πράσινη ενέργεια μεγάλης κλίμακας στην Εσθονία και τη Λετονία πριν από το 2030. Το τεράστιο μέγεθος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα καθιστά ιδανικά για διασυνοριακές υβριδικές λύσεις και επαίνουμε τις κυβερνήσεις της Εσθονίας και της Λετονίας για την ηγεσία τους στην προώθηση της περιφερειακής εταιρείας για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας».

«Η περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας μετατρέπεται σε κέντρο ανάπτυξης υπεράκτιων ανέμων, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για την απαλλαγή από τον άνθρακα τόσο της περιοχής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι χώρες της Βαλτικής μπορούν σε μεγάλο βαθμό να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από υπεράκτια αιλικά έργα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Enefit για να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό».

Ο υπεράκτιος άνεμος προσφέρει ένα «καθαρό πράσινο μονοπάτι προς τα εμπρός» όταν η Εσθονία και η Λετονία αποσυνδέονται από το ρωσικό δίκτυο και η Εσθονία προσπαθεί να καταργήσει το σχιστολιθικό πετρέλαιο ως μέρος των προσπαθειών της για την αποξήρανση.

Εκτός από τη συνεργασία εντός της κυβέρνησης της Εσθονίας και της Λετονίας για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η υπεράκτια στρατηγική της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτείνει την αύξηση της δυναμικότητας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Ευρώπης από τα τρέχοντα 12GW σε τουλάχιστον 60GW έως το 2030 και σε 300 GW έως το 2050.

Η Βαλτική Θάλασσα μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτόν τον στόχο με δυναμικότητα άνω των 90GW.

Αναφέρεται ότι το 2020, τα κράτη μέλη της ΕΕ γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέγραψαν τη διακήρυξη υπεράκτιου ανέμου της Βαλτικής Θάλασσας για να επιταχύνουν την ανάπτυξη υπεράκτιων ανέμων στη Βαλτική Θάλασσα για την επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών στόχων για το κλίμα.

Πηγή: renews.biz

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ