Οι ΗΠΑ θα ηγηθούν της τεχνολογίας αποθήκευσης έως το 2025

Οι ΗΠΑ θα ηγηθούν της τεχνολογίας αποθήκευσης έως το 2025
Τετάρτη, 21/04/2021 - 15:46

Η Αμερική θα προσπεράσει την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έως το 2025 για να ηγηθεί της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης ενέργειας, με συνολική ισχύ 371 GW το 2030, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από τις ΗΠΑ ενώ η Κίνα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση με 150GWh και η Ιαπωνία την τρίτη θέση με 25GWh έως το τέλος της δεκαετίας.

Η επιβράδυνση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού οφείλεται εν μέρει σε προκλήσεις από κίνητρα αγοράς και επιχειρηματικές υποθέσεις.

Η Wood Mackenzie διαπίστωσε ότι παρόλο που η Ασία-Ειρηνικός ηγήθηκε της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης πέρυσι, με έργα που φτάνουν τα 13GWh, η ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως σε, κρατικές επιδοτήσεις και απαιτήσεις διασύνδεσης δικτύου κατά την τελευταία δεκαετία.

Χωρίς ισχυρή πολιτική υποστήριξη, θα είναι δύσκολο να κλιμακωθεί το τμήμα front-of-the-meter (FTM) σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο αναλυτής.

Από την άλλη οι ΗΠΑ τριπλασίασαν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 38% της νέας χωρητικότητας. Η Κίνα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν διψήφια ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εγκαταστάσεις της Αυστραλίας μειώθηκαν σε ετήσια βάση.

Η σταθερή ανάπτυξη σε ορισμένες βασικές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της ισχυρής ανάκαμψης το 2021 θα επιταχύνει μακροπρόθεσμα την υιοθέτηση της παγκόσμιας αποθήκευσης ενέργειας, δήλωσε η Wood Mackenzie.

Ο επικεφαλής αποθήκευσης ενέργειας της Wood Mackenzie, Dan Finn-Foley, δήλωσε:

«Το 2020 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την παγκόσμια αποθήκευση ενέργειας. Η αγορά ξεπέρασε τα 15 GW / 27GWh το 2020, αυξάνοντάς το 51% σε όρους GWh και αναμένεται να αυξηθεί 27 φορές έως το 2030 προσθέτοντας 70 GWh ισχύος ετησίως για να ξεπεράσει τα 729 GWh το 2030. Περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων δεσμεύθηκαν σε έργα αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο πέρυσι, αυξάνοντας τη συνολική αθροιστική επένδυση σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η παγκόσμια αγορά άρχισε να κινείται από μικρής κλίμακας μπαταρίες μικρής διάρκειας σε μπαταρίες τεσσάρων ωρών πέρυσι λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δήλωσε ο αναλυτής.

Επίσης, η πανδημία προκάλεσε τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές χονδρικής ισχύος και μειώνοντας την ανάγκη για κορυφές μονάδων.Οι μπαταρίες μεγάλης διάρκειας συνέβαλαν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του δικτύου και στη μείωση των κινδύνων διακοπής ρεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μέχρι το 2030, το μέσο μέγεθος έργου ιόντων λιθίου θα αυξηθεί από τις 100 MWh σε 1 GWh, έως επτά φορές.