Η ScottishPower πέβαλε αίτηση προγραμματισμού για τη δημιουργία κόμβου παραγωγής καθαρής ενέργειας και υδρογόνου στη Σκωτία

Η ScottishPower πέβαλε αίτηση προγραμματισμού για τη δημιουργία κόμβου παραγωγής καθαρής ενέργειας και υδρογόνου στη Σκωτία
Δευτέρα, 12/04/2021 - 16:00

Η ScottishPower υπέβαλε αίτηση προγραμματισμού για τη δημιουργία κόμβου παραγωγής καθαρής ενέργειας και υδρογόνου στο αιολικό πάρκο Whitelee 539MW στη Σκωτία.

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται έγκριση για έναν ηλεκτρολύτη 20MW που τροφοδοτείται από έως και 40MW ηλιακής ενέργειας και 50MW μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας.

Το έργο ηλεκτρολύτη θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί από την BOC, χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια που παράγεται από τον προγραμματιστή και θα ενσωματώνει έναν ηλεκτρολύτη που παραδίδεται από την ITM Power. Η μονάδα καθαρού αερίου της Whitelee στοχεύει στην παροχή υδρογόνου στην εμπορική αγορά πριν από το 2023.

Το έργο αντιπροσωπεύει διπλασιασμό στην προγραμματισμένη ισχύος ηλεκτρολύτη και ανταποκρίνεται στη ζήτηση της αγοράς, δήλωσε η ITM. Η ScottishPower αναμένει απόφαση σχετικά με την εφαρμογή προγραμματισμού έως το τέλος του φθινοπώρου 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ITM, Graham Cooley, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ορόσημο που βασίζεται στην ανάπτυξη της αγοράς πράσινου υδρογόνου για την πόλη της Γλασκόβης, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλεκτρολυτή του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθεί στη Σκωτία».

Ο Barry Carruthers, Διευθυντής Υδρογόνου της ScottishPower, πρόσθεσε:

«Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γλασκώβη φέτος καθώς η πόλη φιλοξενεί την 26η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, COP26, είναι υπέροχο να κάνουμε αυτό το επόμενο σημαντικό βήμα για την παροχή πράσινου υδρογόνου για τη Γλασκώβη.

«Η Whitelee συνεχίζει να ξεπερνά τα εμπόδια. Το πρώτο μεγάλο χερσαίο αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύντομα το σπίτι του μεγαλύτερου ηλεκτρολύτη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ιστότοπος έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αποανθρακοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την και ανυπομονούμε να παραδώσουμε μια άλλη μορφή παραγωγή ενέργειας μηδενικού άνθρακα στον ιστότοπο για να βοηθήσει τη Γλασκώβη και τη Σκωτία να πετύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους».