Siemens Gamesa: Παραγγελία 100 ανεμογεννητριών για το αιολικό έργο Sofia 1,4 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο

Siemens Gamesa: Παραγγελία 100 ανεμογεννητριών για το αιολικό έργο Sofia 1,4 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πέμπτη, 01/04/2021 - 17:00

Η Siemens Gamesa επιβεβαίωσε μια παραγγελία που έλαβε από την RWE για το υπεράκτιο αιολικό έργο Sofia ισχύος 1400 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε απόσταση 195 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, το έργο Sofia θα χρησιμοποιήσει την εξελικτική τεχνολογία της υπεράκτιας ανεμογεννήτριας SG 14-222 DD για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Μάλιστα το έργο φέρνει και άλλα ορόσημα. Οι 100 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε μακρύτερη απόσταση από την ακτή, από οποιοδήποτε άλλο έργο που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής η Siemens Gamesa και θα διαθέτει το μεγαλύτερο πτερύγιο ανεμογεννήτριας μονής χύτευσης στον κόσμο, μήκους 108 μέτρων.

Σημειώνεται ότι τα πτερύγια B108 που χρησιμοποιούνται στο έργο Sofia είναι περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτερα από τα πρώτα υπεράκτια πτερύγια ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί, δηλαδή από τα πτυρύγια μήκους 16 μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν στο Vindeby της Δανίας το 1991.

Το βάθος των νερών 35 μέτρων, η απόσταση από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και η καθαρή κλίμακα ανεμογεννητριών και εξαρτημάτων καθιστούν την αποδεδειγμένη τεχνολογία της Direct Drive της Siemens Gamesa - όπου δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων - κατάλληλη για το συγκεκριμένο έργο αιολικής ενέργειας.

Οι ισχυροί και αξιόπιστοι υπεράκτιοι άνεμοι θα επιτρέψουν στο ολοκληρωμένο έργο αιολικής ενέργειας να παρέχει αιολική ενέργεια ισοδύναμη με τις ανάγκες 1,2 εκατομμυρίων βρετανικών νοικοκυριών.

Αναφέρεται ότι οι υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες για το έργο Sofia θα ξεκινήσουν το 2023 με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ξεκινά το 2025, ενώ υπάρχει και συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών συντήρησης από τη Siemens Gamesa.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa υπεράκτιων έργων, Marc Becker, δήλωσε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο, επομένως είναι σκόπιμο να είναι η πρώτη που θα εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια παραγωγής στον κόσμο, την SG 14-222 DD. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την RWE σε ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό έργο και φέρνουμε τον κορυφαίο μηχάνημά μας σε αυτό το τεράστιο έργο ανάπτυξης. Ένα έργο αιολικής ενέργειας αυτής της κλίμακας είναι δυνατό λόγω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής στις ανεμογεννήτριες, στην κατασκευή τους και στην εγκατάσταση».

«Η ταχεία καινοτομία της αποδεδειγμένης τεχνολογίας έχει καταστήσει αυτό το άλμα στην παραγωγής ισχύος εφικτό και μαζί με αυτό, ένα άλμα προς τα εμπρός προς τους στόχους της ενεργειακής απαλλαγής από άνθρακα και την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών».

Ο επικεφαλής της RWE Renewables για την αιολική υπεράκτια λειτουργία παγκοσμίως, Sven Utermöhlen, δήλωσε:

«Ως κορυφαίος παίκτης στον υπεράκτιο άνεμο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε σταθερή παραγγελία με τη SGRE για αυτές τις υπερσύγχρονες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και που το έργο Sofia θα είναι το πρώτο έργο που θα εγκατασταθούν. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο έργο μας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα χρησιμοποιεί τις πιο καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες ανεμογεννήτριες, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη φιλοδοξία της RWE να είναι πρωτοπόρος στον υπεράκτιο αιολικό τομέα».

«Στο παρελθόν συνεργαστήκαμε με τη SGRE σε ορισμένα από τα υπεράκτια αιολικά μας έργα και ανυπομονούμε να κατασκευάσουμε ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην επέκταση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και στην φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει την υπεράκτια αιολική ικανότητα στα 40 GW έως 2030».

Το τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην παραγωγή ικανότητας είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης υποδομής ενέργειας και ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών.

Παρόλο που η ανάπτυξη του αιολικού έργου Sofia θα καλύψει μια περιοχή ισοδύναμη με τη Νήσο Isle of Man, η παραγωγική ικανότητα του θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει 14 φορές περισσότερο από τα νοικοκυριά του Isle of Man ή τέσσερις φορές περισσότερο από μια πόλη στο μέγεθος του Χαλ - το κέντρο της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έργο Sofia αποτελεί το τελευταίο βήμα της μακράς συνεργασίας της Siemens Gamesa με το Ηνωμένο Βασίλειο στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που ξεκίνησε το 2011. Από τότε, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει περίπου 1.700 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω των 8 GW.

Σε αυτά τα επιτεύγματα περιλαμβάνονται τρία διαδοχικά μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και η δημιουργία ενός κόμβου για την υπεράκτια αιολική εξειδίκευση στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κατασκευή, το λιμάνι και την εγκατάσταση της εταιρείας στο Χαλ.