ΗΠΑ: Στόχος η μείωση του κόστους ηλιακής ενέργειας κατά 60% έως το 2030

ΗΠΑ: Στόχος η μείωση του κόστους ηλιακής ενέργειας κατά 60% έως το 2030
Δευτέρα, 29/03/2021 - 14:13

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) έχει θέσει στόχο τη μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας κατά 60% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Επιπλέον, θα παρέχει χρηματοδότηση σχεδόν 128 εκατομμυρίων δολαρίων για μείωση του κόστους, βελτίωση της απόδοσης και επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι επενδύσεις υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα ανοίξουν το δρόμο για μία οικονομικά βιώσιμη αποανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και μια ισχυρή οικονομία καθαρής ενέργειας.

Μάλιστα, επιταχύνει τον στόχο μείωσης του κόστους ηλιακής ενέργειας για το 2030, , θέτοντας έναν νέο στόχο μείωσης του τρέχοντος κόστους των 4,6 σεντ ανά κιλοβατώρα (kWh) σε 3 σεντ έως το 2025 και 2 σεντ / kWh έως το 2030.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm δήλωσε:

«Σε πολλά μέρη της χώρας, η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα και με περισσότερη καινοτομία μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ξανά περισσότερο από το μισό μέσα στη δεκαετία. Αυτή η πρώτη έκρηξη χρηματοδότησης θα μας βοηθήσει να προσθέσουμε ακόμη πιο προσιτή καθαρή ενέργεια στο δίκτυο, να αυήσουμε τις θέσεις εργασίας σε κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα και να μας βάλει στο γρήγορο δρόμο προς τον στόχο του Προέδρου Μπάιντεν για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035».

Η νέα χρηματοδότηση - μέσω του Γραφείου Ηλιακής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας- θα υποστηρίξει την προώθηση δύο υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών κυττάρων: περοβσκίτης και λεπτές μεμβράνες καδμίου (CdTe). Σημειώνεται ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει με 40 εκατομμύρια δολάρια την έρευνα και ανάπτυξη περοβσκίτη σε 22 έργα.

Ο στόχος είναι η προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών συσκευών περοβσκίτη, καθώς και την απόδοση μέσω της δημιουργίας ενός νέου κέντρου δοκιμών 14 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή ουδέτερης, ανεξάρτητης επικύρωσης της απόδοσης των νέων συσκευών περοβσκίτη.

Ένα επιπλέον ποσό 3 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί στο Βραβείο Εκκίνησης Περοβσκίτη, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της πορείας των επιχειρηματιών στην εμπορευματοποίηση τεχνολογιών περοβσκίτη, παρέχοντας κεφάλαιο για τις νεοσύστατες εταιρείες.

Επιπλέον, περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια θα βοηθήσουν το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να δημιουργήσει μια κοινοπραξία για την προώθηση φθηνότερων ηλιακών τεχνολογιών λεπτής μεμβράνης CdTe.

«Η κοινοπραξία θα προωθήσει τεχνικές κατασκευής χαμηλού κόστους και εγχώριες ερευνητικές δυνατότητες για να αυξήσει τις ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ να λάβουν ένα μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε το Υπουργείο.

Επιπλέον, ανακοίνωσε 7 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας νέας ευκαιρίας χρηματοδότησης για έργα που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών συστημάτων με βάση το πυρίτιο από περίπου 30 σε 50 χρόνια. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν τα εξαρτήματα του φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως μετατροπείς, βύσματα, καλώδια, σχάρες και ιχνηλάτες.

Η χρηματοδότηση προορίζεται επίσης για την προώθηση έργων συγκεντρωμένης ηλιακής-θερμικής ενέργειας (CSP), με 33 εκατομμύρια δολάρια για προόδους CSP και 25 εκατομμύρια δολάρια για την επίδειξη μονάδων CSP επόμενης γενιάς.

Πηγή: reNEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ