NORWEA: Καθοριστικός διάλογος της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία

NORWEA: Καθοριστικός διάλογος της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία
Δευτέρα, 29/03/2021 - 13:15

Ο αυξημένος διάλογος μεταξύ των παικτών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και των νορβηγικών αρχών θα είναι καθοριστικός για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του κλάδου στη Νορβηγία, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (NORWEA).

Ο διάλογος πρέπει να καταγράψει ό, τι είναι απαραίτητο σε επίπεδο έργου, καθώς και σχετικά επιχειρηματικά μοντέλα και τις κατάλληλες συνθήκες εμπορικού πλαισίου, σημείωσε η NORWEA σε έγγραφο θέσης για περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα.

Οι νορβηγικές αρχές πρέπει επίσης να μάθουν από τις εμπειρίες άλλων χωρών που έχουν αναπτύξει υπεράκτιες αιολικές αγορές στη Βόρεια Θάλασσα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξετάσουν την επίδραση που είχε η διαδικασία αδειοδότησης στη συμμετοχή της εταιρείας και να διασφαλίσουν την τοπική συμμετοχή και τη δημιουργία αξίας.

Οι αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων σε όλη την αλυσίδα αξίας και να σχεδιάζουν μια ανάπτυξη έργων με γνώμονα τον προγραμματιστή. Μάλιστα, οι δραστηρίότητες έρευνας και ανάπτυξης θα πρέπει να προωθούνται ενεργά μαζί με την ανάπτυξη όγκου.

Η NORWEA σημείωσε ότι τόσο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και οι εξαγωγές τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν δυνητικά μεγάλα έσοδα για τη Νορβηγία.

Ως εκ τούτου, είναι «σημαντικό οι αρχές να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της συμμετοχής της Νορβηγίας σε φόρουμ και πολυμερείς συνεργασίες που περιλαμβάνει υποδομές ενέργειας και θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η ένωση ανέφερε ότι «συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, επένδυση στη συνεργασία της Βόρειας Θάλασσας και ενεργό έργο για την παρουσίαση ευκαιριών που προσφέρει το άνοιγμα των περιοχών στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας» στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.