Έκθεση: Το μεθάνιο από τα προγραμματισμένα ανθρακωρυχεία θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα περισσότερο από τα εργοστάσια άνθρακα των ΗΠΑ

Έκθεση: Το μεθάνιο από τα προγραμματισμένα ανθρακωρυχεία θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα περισσότερο από τα εργοστάσια άνθρακα των ΗΠΑ
Παρασκευή, 19/03/2021 - 13:52

Οι διαρροές μεθανίου από προγραμματισμένα ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο κλιματικό αντίκτυπο από τις εκπομπές άνθρακα από τις εγκαταστάσεις άνθρακα των ΗΠΑ, ανέφερε μια ερευνητική ομάδα την Πέμπτη.

Παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μηδενίσουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, η Global Energy Monitor ανέφερε σε μια έκθεση ότι υπάρχουν περισσότερα από 430 προτεινόμενα ανθρακωρυχεία στον κόσμο που είναι πιθανό να εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, η ο δέυτερος μεγαλύτερος υπάιτιος για την κλιματική αλλαγή μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πιθανών εκπομπών μεθανίου από τα προγραμματισμένα ανθρακωρυχεία είναι η Κίνα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

«Το μεθάνιο από ανθρακωρυχεία έχει διαφύγει τον έλεγχο για χρόνια, παρόλο που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ryan Driskell Tate, αναλυτής της Global Energy Monitor και συγγραφέας της έκθεσης.

«Εάν τα νέα ανθρακωρυχεία προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, χωρίς να ληφθούν μέτρα, τότε μια σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου θα λειτουργεί χωρίς περιορισμούς».

Τα προγραμματισμένα ορυχεία, μερικά από τα οποία βρίσκονται στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, θα μπορούσαν να εκπέμψουν μεθάνιο με ρυθμό ίσο με 1,14 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση, ξεπερνώντας τους 952 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου που εξέπεμψαν εγκαταστάσεις άνθρακα στις ΗΠΑ το 2019.

Οι εταιρείες άνθρακα μπορούν να συλλάβουν μεθάνιο και να το κάψουν σε εργασίες ή να το πουλήσουν στη βιομηχανία, με αποτέλεσμα λιγότερες κλιματκές επιπτώσεις, από το να επιτρέψουν τη διαρροή του.

Η Παγκόσμια Ένωση Άνθρακα, σε απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης, δήλωσε ότι τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να διαδραματίσουν ρόλο έτσι ώστε οι χώρες να επιτύχουν στόχους μείωσης εκπομπών και ότι οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι τεχνικά εφικτές.

Οι εκρηκτικές διαρροές μεθανίου στα ανθρακωρυχεία αποτελούν κίνδυνο ασφαλέιας από την έναρξη της εξόρυξης. Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος εκτιμά το 2019 ότι οι εκπομπές από εγκαταλελειμμένα και λειτουργικά ανθρακωρυχεία αντιπροσωπεύουν το 9% των παγκόσμιων εκλύσεων μεθανίου.

Πηγή: Reuters