Λιθουανία: Μελέτη ιστοτόπων για υπεράκτια αιολικά έργα

Λιθουανία: Μελέτη ιστοτόπων για υπεράκτια αιολικά έργα
Παρασκευή, 19/03/2021 - 15:38

Η τεχνική συμβουλευτική εταιρεία Ardynas, κέρδισε μία σύμβαση από το Υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας για την προετοιμασία ενός ειδικού σχεδίου και στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης (SEA) για έναν ιστότοπο που προορίζεται για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το συμβόλαιο 18 μηνών θα επιτρέψει στην Ardynas να καθορίσει συγκεκριμένες περιοχές και όρια για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Επιπλέον,θα αναπτύξει την ιδέα για τη σύνδεση μελλοντικών εγκαταστάσεων με έναν υποσταθμό μετασχηματιστή στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και απαιτήσεις για τη διαχείριση τοποθεσίας, τη συντήρηση και άλλα απαραίτητα στοιχεία.

Η SEA θα εντοπίσει, θα περιγράψει και θα αξιολογήσει πιθανές σημαντικές συνέπειες της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα και θα εξετάσει λύσεις.

Η υφυπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Daiva Garbaliauskaite, δήλωσε:

«Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική Ενέργειακής Ανεξαρτησίας, το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή της τοπικής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας».

Σημειώνεται ότι η Ardynas εξασφάλισε τη σύμβαση μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό.

Το υπουργείο πρόσθεσε επίσης, ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος διαγωνισμός για την εύρεση εταιρείας για τη διενέργεια εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα.

Το λιθουανικό κοινοβούλιο εξετάζει ακόμη και μια δέσμη σχεδίων νόμων για τη ρύθμιση του μοντέλου στήριξης για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του μοντέλου σύνδεσης υπεράκτιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χερσαία δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα στοχεύει να αναπτύξει 700 MW ως πρώτο βήμα, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να πραγματοποιήσει δημοπρασία το 2023 για ένα υπεράκτιο έργο το οποίο θα είναι σε λειτουργία έως τέλος της δεκαετίας.

Με πληροφορίες από: reNEWS