ΗΠΑ: Πρέβλεψη για τετραπλασιασμό των ηλιακών εγκαταστάσεων έως το 2030

ΗΠΑ: Πρέβλεψη για τετραπλασιασμό των ηλιακών εγκαταστάσεων έως το 2030
Τρίτη, 16/03/2021 - 13:26

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να τετραπλασιαστούν έως το 2030 χάρη στην επέκταση μιας βασικής επιδότησης στη βιομηχανία στα τέλη του 2020 και την εκρηκτική ζήτηση για ενέργεια χωρίς άνθρακα, δήλωσε ένας οργανισμός της βιομηχανίας την Τρίτη.

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας πρόκειται να εγκαταστήσει 324 GW ισχύος μέσα στην επόμενη δεκαετία, τριπλάσιος αρισθμός από τα 100 GW που εγκαταστάθηκαν έως το 2020, δήλωσε η Αμερικανική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA), επικαλούμενη μια έκθεση που εκδόθηκε από κοινού με την Wood Mackenzie.

Τα 324 GW ηλιακής ενέργειας θα παράγουν αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσουν περίπου 60 εκατομμύρια σπίτια, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των σπιτιών στη χώρα σήμερα.

Μάλιστα, οι προοπτικές αντικατοπτρίζουν τόσο την ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εταιρείες που επιδιώκουν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και το μειωμένο κόστος για την τεχνολογία που ενισχύει την αγορά οικιακών ηλιακών εγκαταστάσεων.

Προς το παρόν μόνο το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ παράγεται από τον ήλιο, αλλά η SEIA ελπίζει ότι θα αυξηθεί στο 20% την επόμενη δεκαετία.

Οι εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 43% πέρυσι στα 19,2 GW, κάτι που αποτελεί ετήσιο ρεκόρ για τον κλάδο. Τα έργα σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, αντιμετώπισαν μόνο μικρές διαταραχές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι οικιακές εγκαταστάσεις επλήγησαν κατά το δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας, αλλά έκλεισαν το έτος με αύξηση κατά 11%, με ρεκόρ 3,1 GW.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Κογκρέσο επέκτεινε μια πίστωση φόρου 26% που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους των ηλιακών εγκαταστάσεων ως μέρος ενός πακέτου ενίσχυσης για την πανδημία και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η SEIA ανέφερε ότι χρειάζονται περαιτέρω φορολογικά κίνητρα, η άρση των δασμολογίων στα πάνελ που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και η κατάρτιση εργατικού δυναμικού για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τη μείωση της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου για να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Χρειαζόμαστε πολιτική σε όλους αυτούς τους τομείς, έτσι ώστε να προχωρούμε στην πορεία που ακολουθούμε, αλλά και να επιταχύνουμε αυτήν την ανάπτυξη», δήλωσε η πρόεδρος της SEIA, Abigail Ross Hopper, σε συνέντευξή της.

Πηγή: Reuters