Η Δανία θα συζητήσει την ιδιοκτησία του ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα

Η Δανία θα συζητήσει την ιδιοκτησία του ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα
Δευτέρα, 08/03/2021 - 14:59

Ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας (DEA) διεξάγει διάλογο αγοράς για πιθανούς πλειοδότες και σχετικές βιομηχανίες αναφορικά με το πλαίσιο προμηθείων για το προτεινόμενο ενεργειακό νησί στη Βόρεια Θάλασσα.

Η DEA ανέφερε ότι ο διάλογος για την αγορά είναι μέρος των αρχικών προετοιμασιών για την επικείμενη διαδικασία προμήθειας για την συνιδιοκτησία του νησιού με το δανικό κράτος ενώ το ειδικό πλαίσιο για την προσεχή διαδικασία προμηθειών θα καθοριστεί σε μια μεταγενέστερη πολιτική διαδικασία.

Ο διάλογος για την αγορά θα αφορά τη συνιδιοκτησία του νησιού και δεν θα ασχολείται με τους όρους για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και συνδέσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο DEA θα προσκαλέσει έως και 10 εμπορικούς φορείς να συμμετάσχουν σε συναντήσεις εικονικού διαλόγου μέσω Skype. Μια ομάδα πολλών εμπορικών φορέων, για παράδειγμα μια κοινοπραξία, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει από κοινού στη διάσκεψη διαλόγου θα θεωρείται ένας εμπορικός φορέας σε αυτό το πλαίσιο.

Η DEA ενθαρρύνει επίσης όλους τους σχετικούς φορείς της αγοράς και τους πιθανούς υποψηφίους να υποβάλουν γραπτές συστάσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο οργανισμός σε ένα «έγγραφο συζήτησης» που θα διατεθεί στις 15 Μαρτίου.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 22 και 26 Μαρτίου και έπειτα από τις συναντήσεις διαλόγου, ο DEA θα δημοσιεύσει μια σύντομη περίληψη των συνολικών πορισμάτων από τον διάλογο για την αγορά.

Σημειώνεται ότι θα εκδοθούν προσκλήσεις και για δεύτερο διάλογο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όπου αναμένεται να καθοριστεί το συγκεκριμένο πλαίσιο προμηθειών.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η πλειοψηφία του δανικού κοινοβουλίου συμφώνησε ότι το νησί πρέπει να συνδέεται τεχνητά και να παίρνει ενέργεια από τα γύρω υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τέλος, αναφέρεται ότι το νησί θα έχει αρχική ισχύ 3 GW, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον στα 10 GW.