Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την ενίσχυση του υπεράκτιου αιολικού έργου Thor

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την ενίσχυση του υπεράκτιου αιολικού έργου Thor
Τρίτη, 02/03/2021 - 13:58

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την υποστήριξη του υπεράκτιου αιολικού έργου Thor, στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας.

Το μέτρο θα βοηθήσει τη Δανία να αυξήσει το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε:

«Αυτό το δανικό μέτρο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν κίνητρα σε εταιρείες για να συμμετέχουν και να επενδύουν σε έργα πράσινης ενέργειας, σε ευθυγράμμιση με του κανόνες της ΕΕ. Σημειώνεται ότι το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor θα συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ που καθορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία, χωρίς να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ενιαία Αγορά».

Η Δανία κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα μέτρο ενίσχυσης, με συνολικό ανώτατο προϋπολογισμό 6,5 δις κορώνων Δανίας (περίπου 870 εκατ. ευρώ), για τη στήριξη του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας του νέου υπεράκτιου αιολικού έργου Thor.

Το έργο, που θα έχει υπεράκτια αιολική χωρητικότητα τουλάχιστον 800 MW έως 1000 MW, θα περιλαμβάνει το ίδιο το αιολικό πάρκο, τον υπεράκτιο υποσταθμό και τη σύνδεση δικτύου από τον υπεράκτιο υποσταθμό έως το σημείο σύνδεσης στον πρώτο υπεράκτιο υποσταθμό.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω διαγωνισμού και θα έχει τη μορφή αμφίδρομης σύμβασης επί της διαφοράς διάρκειας 20 ετών. Το ασφάλιστρο θα καταβληθεί πάνω από την αγοραία τιμή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Αναφέρεται ότι η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του 2014 για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει κίνητρο, καθώς το έργο Thor δεν θα πραγματοποιηθεί ελλείψει δημόσιας στήριξης. Επιπλέον, η ενίσχυση είναι αναλογική και περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο, καθώς το επίπεδο της ενίσχυσης θα καθοριστεί μέσω ανταγωνιστικής δημοπρασίας.

Τέλος, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι θετικές επιπτώσεις του μέτρου, ιδίως οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπερτερούν των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων σε ό,τι αφορά τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, ιδίως, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθεί η επιλογή του δικαιούχου και η χορήγηση της ενίσχυσης, μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς θα προωθήσει την ανάπτυξη παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από υπεράκτιες αιολικές τεχνολογίες στη Δανία και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και χωρίς στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Πηγή: ec.europa.eu