Σε ανοδική τροχιά καύσιμα και διεθνείς τιμές πετρελαίου

Σε ανοδική τροχιά καύσιμα και διεθνείς τιμές πετρελαίου
Τετάρτη, 20/03/2024 - 06:37

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο διάστημα τα καύσιμα απόρροια της ανοδικής τροχιάς των διεθνών τιμών πετρελαίου με ορατό τον κίνδυνο να αποτελέσουν τροφοδότη της ακρίβειας.

Τις τελευταίες ημέρες η άνοδος της διεθνούς τιμής πετρελαίου ανά βαρέλι κινείται πέριξ των έξι δολαρίων. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος είναι της τάξης του 6%, σε μηνιαία βάση άνω του 6,5% και σε ετήσια βάση πάνω από 18%. Έτσι η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι με την τιμή να καταγράφει άλλο ένα ανοδικό κλείσιμο χθες στα 86,62 δολάρια (+0,43%).

Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Σταμπολής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή όπου τόνισε ότι οι διεθνείς τιμές αργού βρίσκονται σε έντονα ανοδική πορεία τις τελευταίες 10 ημέρες μετά από σχετική στασιμότητα από τις αρχές του έτους με αυξομειώσεις στην ζώνη των 75-80 δολαρίων το βαρέλι. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 90 δολάρια το βαρέλι έως το καλοκαίρι ενώ όπως σημείωσε κανονικά οι τιμές του αργού εδώ και μήνες έπρεπε να κινούνται πάνω από μια $ 100 το βαρέλι λόγω των δυο πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα και αυξανόμενη αναταραχής στο Κέρας της Αφρικής και στην Υεμένη- Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό δεν συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει υπεροπροσφορά από χώρες εκτός OPEC ενώ η Ρωσία, παρά τις αυστηρές κυρώσεις, έχει κατορθώσει μα κρατήσει την παραγωγή της σε σχεδόν σταθερά επίπεδα (στα 10.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα).

Σε σχέση με τη διεθνή ζήτηση ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι παρατηρείται διαρκής αύξηση της ενεργειακής ,και ιδιαίτερα της πετρελαϊκής, ζήτησης παγκοσμίως. Από τα 101.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023 στα 103.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024 και στα 105.7 εκατ. το 2028. Μακροπρόθεσμα ο OPEC προβλέπει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί το 2045 στα 116 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ ο ΙΕΑ εκτιμά ότι στην κορύφωση θα φθάσουμε το 2028/2029 στα 106-107 εκατ.”
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ ανέφερε ότι αυτή επηρεάζεται από την αύξηση των χρηματοπιστωτικών επιβαρύνσεων, αλλά και τη αύξηση των περιθωρίων των διυλιστηρίων, λόγω της έλλειψης παραγωγικής δυνατότητας, απότοκο των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο, Έτσι τα περιθώρια έχουν αυξηθεί κατά 25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα 20.69 δολάρια το βαρέλι από 15.41 δολάρια τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό ανοδικά κινούνται οι τιμές στην αντλία. Όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαγεωργίου Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής, μιλώντας στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 4% από τον Ιανουάριο στην αμόλυβδη και αναμένεται να περάσει άλλο ένα 2% στις τιμές. “Στις 18 Ιανουαρίου η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,85 ευρώ ανά λίτρο και πλέον έχει αυξηθεί κατά 7 λεπτά, δηλαδή στο 1,92 ευρώ ανά λίτρο”.

Πάντως, με βάση το Παρατηρητήριο του Υπ. Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική βρίσκεται στα 1,877 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση πανελλαδική είναι στα 1,908 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,075 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο 1,66 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τιμές των καυσίμων στην περιφέρεια είναι υψηλότερες με την ακριβότερη αμόλυβδη να πωλείται στις Κυκλάδες όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 2,137 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από 2 ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,07 ευρώ ανά λίτρο παραμένει η μέση τιμή της αμόλυβδης στα Δωδεκάνησα.