Πρωτοβουλία '21: Συμπόσιο «Δίκαιο & Κλιματική Αλλαγή», 1η & 2 Μαρτίου 2024

Πρωτοβουλία '21: Συμπόσιο «Δίκαιο & Κλιματική Αλλαγή», 1η & 2 Μαρτίου 2024
Τρίτη, 27/02/2024 - 12:27

Διήμερο συμπόσιο με θέμα «Δίκαιο και Κλιματική Αλλαγή» συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, η Ένωση Αστικολόγων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και η Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη.

Το συμπόσιο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21* για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα).

Σημεία τα οποία θα αναδειχθούν και θα αναλυθούν και τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους η Επιστήμη του Δικαίου καλείται να ανταποκριθεί στην ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης, μέσω κανόνων δικαίου, των σύνθετων προβλημάτων που ανακύπτουν.
  • Η υπόδειξη των κανόνων τους οποίους οφείλει να θεσπίσει η πολιτεία στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής εντός των εθνικών συνόρων, η επίδραση τους στην παραγωγή και η περιγραφή της διαδικασίας ενσωμάτωσης των κανόνων που ήδη υφίστανται ή πρόκειται να θεσπιστούν στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
  • Ο τρόπος με τον οποίο η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις ιδιωτικές έννομες σχέσεις.
  • Ο βαθμός συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και ο ρόλος τους στην προσπάθεια διαχείρισης της κλιματικής κρίσης. Εξαιρετικά επίκαιρη είναι η συζήτηση για την «εταιρική κοινωνική ευθύνη», ιδίως των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω και του ποινικού δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει σχετική Πρόταση Οδηγίας, όπου επισημαίνεται ότι η ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται συμπλήρωση, εν όψει ιδίως του διασυνοριακού χαρακτήρα των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, καθώς και της ανάγκης για την διασυνοριακή έρευνα και δίωξη των παραβάσεων.
  • Η συμβολή της επιστήμης του Δικαίου στην εκπόνηση, τη συστηματική επεξεργασία και την κατάλληλη ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων δικαίου που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμπόσιο : «Δίκαιο & Κλιματική Αλλαγή»

Παρασκευή 1η Μαρτίου – Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, Ένωση Αστικολόγων, Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 | 17.00μμ. – 20.00μμ.

17.00-18.00

Εναρκτήριος χαιρετισμός

Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη

Χαιρετισμοί

Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, Συντονιστής της Πρωτοβουλίας ‘21

Κώστας Μαυριάς, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου

Ευάγγελος Περάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων

Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Καλλιόπη Χριστακάκου – Φωτιάδη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων

Ευαγγελία Ποδηματά, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων

Ομιλία

Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

«Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση: Πρόσφοροι «δείκτες πορείας» για την ερμηνεία του Συντάγματος».

18.00-19.00

Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων

Εισηγήσεις

Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Οι συνταγματικές διαστάσεις της Κλιματικής Αλλαγής»

Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Οι αρχές της βιωσιμότητας και διαγενεακής δικαιοσύνης στο παράδειγμα της Κλιματικής Αλλαγής»

Παρεμβάσεις

Βασιλική Χρήστου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Οι ατομικές ελευθερίες και η μεταβολή της ανθρώπινης συνθήκης λόγω

Κλιματικής Αλλαγής»

Νικόλαος Σημαντήρας, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Κλιματική Αλλαγή και διάκριση των εξουσιών. Ο συνταγματικός ρόλος του δικαστή»

19.00-20.00

Ένωση Αστικολόγων

Εισηγήσεις

Ευγενία Δακορώνια, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Φυσικές καταστροφές και αστική ευθύνη - Ιδίως το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής»

Τιμολέων Κοσμίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Κλιματική Αλλαγή και αστική ευθύνη παραγωγών ενέργειας: σκέψεις με αφορμή την υπόθεση Luciano Lliuya κατά RWE ενώπιον του Εφετείου Hamm (OLG Hamm)».

Παρεμβάσεις

Μιχάλης Σταυρακάκης, Υπ.Διδάκτωρ (Universität zu Köln), M.Jur. (Oxford), Υπότροφος Ιδρύματος Α.Σ.Ωνάση:

«Διανεμητική και διορθωτική δικαιοσύνη στο πεδίο της περιβαλλοντικής ζημίας»

Γεώργιος Βλασσόπουλος, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής:

«Η επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στον αθλητισμό: μια ανθρωποκεντρική θεώρηση»

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 | 10.30πμ. – 14.00μμ.

10.30-11.30

Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων

Εισαγωγή

Ευαγγελία Ποδηματά, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων:

«Το θεμελιώδες δικαίωμα για ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και η αποτελεσματική πρόσβαση στην δικαιοσύνη ως βασική εγγύηση προστασίας του»

Εισηγήσεις

Παναγιώτης Κολοτούρος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

«Το πρόβλημα της πληροφοριακής ανισότητος και αποδεικτικής ασυμμετρίας εις το πεδίον των περιβαλλοντικών δικών»

Δημήτριος Τσικρικάς, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Η θεμελίωση της διεθνούς δικαιοδοσίας των κρατών μελών της Ε.Ε. προς εκδίκαση αξιώσεων λόγω προσβολών του περιβάλλοντος»

Παρέμβαση

Γεώργιος Μεντής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Προσωρινή ρύθμιση κατάστασης για την άμβλυνση των συνεπειών από την Κλιματική Αλλαγή»

11.30-12.30

Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων

Εισηγήσεις

Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων / Αλέξανδρος Μεζαρί, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής:

«Ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και Κλιματική Κρίση»

Γεώργιος Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Ποινικό δίκαιο του κλίματος: Ο ρόλος του ποινικού δικαίου στην Κλιματική Κρίση»

12.30-13.30

Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων

Εισηγήσεις

Δημήτριος Αυγητίδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Δικηγόρος:

«Κλιματική Αλλαγή και υποχρεώσεις των εταιρικών διοικητών»

Χριστίνα Ταρνανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος:

«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρηματοοικονομικά εργαλεία: Προς μία νέα ενωσιακή κατεύθυνση καθαρής ενέργειας και αγοράς»

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

13.30-14.00

Βασίλειος Σκουρής, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου, θα προσφέρεται καφές στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη στο “café Merlin”.

Πρωτοβουλία ’21: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη &Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.protovoulia21.gr/

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.