Με την τιμή της βενζίνης στα 2 ευρώ έρχονται νέοι έλεγχοι στα καύσιμα

Με την τιμή της βενζίνης στα 2 ευρώ έρχονται νέοι έλεγχοι στα καύσιμα
Σάββατο, 26/08/2023 - 08:03

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους η μέση τιμή όλο και «τσιμπάει» με την μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης να διαμορφώνεται σε 1,754 ευρώ το λίτρο και της αμόλυβδης 95 οκτανίων σε 1,991 ευρώ το λίτρο.

Από την ερχόμενη εβδομάδα εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι καθώς ξεκινάει το καλάθι των σχολικών και αναπροσαρμόζεται το καλάθι του νοικοκυριού. Αλλά δεν είναι μόνο το πεδίο των τροφίμων, όπου οι έλεγχοι εντείνονται. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων ειδικά στα νησιά, έχει κινητοποιήσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες που “σαρώνουν” την επικράτεια και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται εντός των ημερών στοιχεία και ονόματα από πρατήρια που προχώρησαν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των προστίμων, ύψους 91.250 ευρώ, που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο από τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο τρία αφορούσαν πρατήρια (ένα στο Κερατσίνι και δυο στη Νίκαια από 3.000 ευρώ το πρόστιμο στο καθένα).

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η ανοδική τάση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” όχι μόνο στους καταναλωτές αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία με «πρωταθλητές» νησιά από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το “καμπανάκι” κινδύνου έχει ηχήσει και για την κλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, καθώς η άνοδος του επιβαρύνει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους (24 Αυγουλστου), η μέση τιμή όλο και «τσιμπάει» με την μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης να διαμορφώνεται σε 1,754 ευρώ το λίτρο και της αμόλυβδης 95 οκτανίων σε 1,991 ευρώ το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά, γενικότερα τα νέα της αγοράς, από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2023 τίθεται σε ισχύ το «καλάθι των σχολικών ειδών» ενώ οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν και ορισμένες αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» (π.χ. ένταξη στο καλάθι υποχρεωτικά, τουλάχιστον, ενός επωνύμου προϊόντος σε βασικές κατηγορίες ειδών διατροφής) και οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 5045/2023 «…έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».