Ηλιακοί θερμοσίφωνες - Αντλία θερμότητας: Το κόστος για αγορά και τοποθέτηση

Ηλιακοί θερμοσίφωνες - Αντλία θερμότητας: Το κόστος για αγορά και τοποθέτηση
Παρασκευή, 04/11/2022 - 06:56

Το υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως θα δοθεί κάποια επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα, ωστόσο βαδίζουμε στους χειμερινούς μήνες χωρίς να υπάρχουν διευκρινήσεις.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες σε σχέση με τη θέρμανση όπως Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο; Συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας; Ποιο είναι το κόστος. Το υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως θα δοθεί κάποια επιδότηση, ωστόσο βαδίζουμε στους χειμερινούς μήνες χωρίς να υπάρχουν διευκρινήσεις.

Μιλώντας στο iEnergeia.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής και μηχανολόγος μηχανικός Θύμιος Νικοζήσης ανέφερε πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια καλή επένδυση για ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα 4μελής οικογένεια θα κάνει απόσβεση στα 5 χρόνια. Είναι εύκολη η εγκατάσταση, αλλά πρέπει να υπάρχει χώρος στην ταράτσα.

Αναφέρει επίσης πως ακόμα και το χειμώνα εάν υπάρχει για τρεις ώρες ηλιοφάνεια και να έχει χαμηλές θερμοκρασίες ο ηλιακός αποδίδει με την προϋπόθεση όμως να έχει συντηρηθεί. Ένας ηλιακός χρειάζεται συντήρηση ανά 2-3 χρόνια γιατί μαζεύονται άλατα που φθείρουν το μπόιλερ, ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια. Σε ότι αφορά το κόστος αυτό εξαρτάται από την εταιρία. Για μια 4μελη οικογένεια με 200 λίτρα το κόστος είναι περίπου 1.200 ευρώ μαζί με τα υλικά και την εργασία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τον θερμοσίφωνα.

Ο κ. Νικοζήσης αναφέρει ακόμα πως τα τελευταία χρόνια νοικοκυριά αγοράζουν αντλίες θερμότητας. Για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση. Εάν θέλει να βάλει κάποιος ένα σύστημα πρέπει να δει τις παραμέτρους αλλά θα πρέπει να έχει υπόψη του πως χρειάζεται χώρος για να μπει η αντλία θερμότητας γιατί είναι μια μεγάλη μονάδα και να έχει υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν καινούργιες σωληνώσεις. Μπορεί όμως να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα σώματα. Μόνο η αντλία θερμότητας έχει κόστος 5.000 ευρώ επιπλέον υπάρχει και το κόστος των σωληνώσεων εάν χρειαστεί. Υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια απόσβεσης, ενώ η συντήρηση δεν είναι δύσκολη. Είναι παρόμοια λογική με τη συντήρηση ενός κλιματιστικού.