Σόμπες με ξύλο: Οι τιμές και όσα πρέπει να ξέρετε

Σόμπες με ξύλο: Οι τιμές και όσα πρέπει να ξέρετε
Δευτέρα, 10/10/2022 - 11:41

Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο στρέφουν τους καταναλωτές στις σόμπες με ξύλο για θέρμανση το χειμώνα.

Προετοιμασία για τον δύσκολο χειμώνα κάνουν οι καταναλωτές και αναζητούν φτηνότερους τρόπους θέρμανσης. Οι σόμπες με ξύλα είναι ψηλά στις προτιμήσεις, ενώ πέλλετ, τζάκια αλλά και οποιαδήποτε μορφή θερμαντικών που μπορεί να είναι πιο οικονομικά από τα κλασσικά θερμαντικά με ηλεκτρική ενέργεια έχουν μπει στο στόχαστρο των καταναλωτών.

Η ζήτηση ιδιαίτερα για καυσόξυλα και πέλλετ έχει αρχίσει φέτος από πολύ νωρίς, ήδη οι έμποροι δέχονται παραγγελίες από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ παραδοσιακά η αγορά ξυλείας ή πέλλετ ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο τουλάχιστον στις περιοχές που το κλίμα είναι πιο ήπιο.

Μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων πουλάει φέτος το 1,8 κυβικό (δρυς) στοιβαγμένα σε παλέτα στα 390 ευρώ από 300 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ξυλείας έχουν αυξήσει την τιμή σε ποσοστά που μπορεί να φτάνουν και το 50%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές από αλυσίδα καταστημάτων, ξεπουλάνε σόμπες με ξυλα και πέλλετ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η κίνηση εκτινάχθηκε πριν ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις και υπό τον φόβο ότι φέτος η θέρμανση με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι απαγορευτική.

Οι τιμές για τις σόμπες πέλλετ για μια μέση κατηγορία ξεκινούν από 850 ευρώ και φτάνουν στα 1.800 ευρώ ενώ οι σόμπες με ξύλα είναι πολύ πιο οικονομικές με τις τιμές να κυμαίνονται από 200 έως 800 ευρώ.

Οι άνθρωποι της αγοράς στο χώρο της θέρμανσης εξηγούν ότι δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουν τη ζήτηση.

«Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Γίνεται πανικός όσον αφορά τη ζήτησή τους, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς και εννέα από τις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα. Ο καθένας ψάχνει τη φθηνότερη περίπτωση για το σπίτι του κι εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε πως θα αναζητήσουν λύσεις οι καταναλωτές, αλλά δεν υπολογίζαμε τέτοια αύξηση», έλεγε πριν από αρκεές μέρες χαρακτηριστικά, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του ThessToday ,ο κ. Κωνσταντίνος Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ίδιο, η ξυλόσομπα είναι ένα μέσο που αποτελεί σταθερή αξία θέρμανσης και στην παρούσα φάση και το πιο οικονομικό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 450 ευρώ, ενώ σαφώς υπάρχουν και φθηνότερες ξεκινώντας από τα 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τα ξύλα πρέπει να είναι ξερά και στεγνά μέσα σε υπόστεγο, ενώ συνιστούν στους καταναλωτές να κάνουν μια έρευνα αγοράς και να δίνουν έμφαση στην ποιότητα του ξύλου.

Σόμπες με ξύλο και στη Γερμανία

Το ότι κάποτε ένα πριονιστήριο ξυλείας θα «ενσάρκωνε» τους φόβους των Γερμανών για το χειμώνα που έρχεται ήταν πριν από μερικούς μήνες αδιανόητο.

Ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, ιδιοκτήτης πριονιστηρίου στην πόλη Σανκτ Άουγκουστιν κοντά στη Βόννη, βάζει στο αθόρυβο το κινητό του για να απαντήσει με ησυχία στον δημοσιογράφο της DW. Μιλά για πελάτες, οι οποίοι γεμίζουν τις αποθήκες με ξύλα από φόβο μήπως οι Ρώσοι κλείσουν οριστικά την στρόφιγγα και η Γερμανία μείνει χωρίς φυσικό αέριο το χειμώνα.

Ένας πελάτης, λέει ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, κατάργησε τη θέρμανση με φυσικό αέριο και έβαλε στο σπίτι του σόμπες με πέλετ, συσσσωματώματα ξύλου από πριονίδι ή βιομάζα. Ο ιδιοκτήτης πριονιστηρίου μιλά για έναν προμηθευτή του, ο οποίος παράγει πέλετ ξυλείας και έχει ξεπουλήσει τα πάντα εδώ και εβδομάδες. Εδώ και λίγο καιρό ακόμα και τα πριονίδια από το πριονιστήριο στο Σάνκτ Άουγκουστιν συλλέγονται αμέσως μετά την κοπή ξυλείας και μεταφέρονται άμεσα σε μονάδες παραγωγής πέλετ.

«Δεν θέλω να κρυώνω το χειμώνα, το έχω ξαναζήσει», λένε οι πελάτες στον κατασκευαστή τζακιών Γκίντερ Μόιρερ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλάσια ζήτηση από ότι πέρυσι. Έχει μάλιστα κλείσει τα υποκαταστήματά του λόγω της μεγάλης ζήτησης και στο τηλέφωνο πληροφορεί ενδιαφερόμενους πελάτες ότι νέα τζάκια θα αρχίσουν να παραδίδονται το νωρίτερο μετά τον χειμώνα. Ορισμένες κατασκευαστές τζακιών παραπέμπουν τους πελάτες τους μετά το καλοκαίρι του 2023.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Καυσόξυλων εκτιμά ότι περίπου το 80% της ξυλείας στα εγχώρια τζάκια και τις ξυλόσομπες προέρχεται από τη Γερμανία.

Ευνοούνται παθήσεις του αναπνευστικού

Η καύση ξυλείας έχει ωστόσο και σημαντικά μειονεκτήματα. Σχεδόν το 20% της ρύπανσης με μικροσωματίδια στη Γερμανία προκαλείται από την καύση ξύλου στα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συστημάτων θέρμανσης με καυσόξυλα είναι αρκετά μικρός. Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό Μαρσέλ Λάνγκνερ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τα μικροσωματίδια εισπνέονται και γι αυτό ευθύνονται για παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις.