Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης; Η απάντηση δεν είναι προφανής

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης; Η απάντηση δεν είναι προφανής
Πέμπτη, 15/09/2022 - 06:50

Πότε συμφέρει σε πολυκατοικίες και πότε είναι απαγορευτικό. Ποιο είναι το κόστος αλλαγής από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα για τη θέρμανση προκαλώντας τεράστια αγωνία για χιλιάδες καταναλωτές για το πώς θα περάσει αυτός ο δύσκολος χειμώνας. Η θέρμανση για χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο το φυσικό αέριο έχει γίνει απαγορευτική πλέον. Οι καταναλωτές που είχαν επιλέξει το μέχρι πρόσφατα προνομιακό, φθηνό και καθαρό καύσιμο σήμερα είναι αντιμέτωποι με μία τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με αυτό που πλήρωναν πριν δυο χρόνια.

Για αυτό και η κυβέρνηση τους καλεί να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο που μετά τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται πώς είναι η πιο οικονομική λύση.

Χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί οι επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο είναι δεδομένο ότι το κόστος θέρμανσης θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τη θέρμανση με τη χρήση πετρελαίου.

Επιπλέον υπάρχει το διπλό επίδομα θέρμανσης για όσους αλλάξουν τη θέρμανση και μεταβούν από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Η σύγκριση των τιμών

Η απάντηση στο ερώτημα θέρμανση με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο δεν είναι προφανής παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

-Πετρέλαιο θέρμανσης περίπου στα 1,4 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση των 0,25 λεπτών και αν το αναγάγουμε σε κιλοβατώρα διαμορφώνεται στα 0,13 ευρώ. Μια μέση κατανάλωση 3.000 κιλοβατωρών τον μήνα θα απαιτήσει 390 ευρώ.

-Φυσικό αέριο με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 0,28 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,070 ευρώ πέρυσι και μετά την επιδότηση στα 0,25 ευρώ/κιλοβατώρα. Το αντίστοιχο κόστος για 3.000 κιλοβατώρες τον μήνα στην περίπτωση του φυσικού αερίου θα έφτασε τα 750 ευρώ.

Η σύγκριση είναι συντριπτικά υπέρ του πετρελαίου ακόμη και αν η επιδότηση που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη από πέρυσι. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα δοθούν παραπάνω κίνητρα για όσους μπορούν να υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο με πετρέλαιο. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει και όσους δεν θα μπορούν με επιδότηση. «Εμείς θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο κι τους πολίτες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτό το καύσιμο με άλλο καύσιμο, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα από κανένα ευρωπαϊκό κράτος να απορροφήσει το σύνολό της τεράστιας αυτής αύξησης» πρόσθεσε.

Η αντικατάσταση του ενός καυστήρα φυσικού αερίου με πετρέλαιο θέρμανσης σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει και αυτό όταν η δυνατότητα αλλαγής είναι εύκολη. Για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ είπε ότι πως πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά σε λίγους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αλλαγής και μόνο για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Πότε η επιστροφή στο πετρέλαιο συμφέρει

Σε πολυκατοικίες που αντικατέστησαν τον καυστήρα πετρελαίου με φυσικό αέριο και εξακολουθεί να λειτουργεί ως κεντρική θέρμανση. Σε αυτήν την περίπτωση η αντικατάσταση του λέβητα φυσικού αερίου με αυτόν του πετρελαίου είναι απλή διαδικασία, επισημαίνει στο iEnergeia.gr ο Νίκος Μανδηλαράς, ειδικός για λέβητες και καλοριφέρ. Η εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου και η σύνδεση με τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού δεν έχουν προκαθορισμένη τιμή. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές εγκατάστασης αλλά στην περίπτωση που υπάρχει χώρος για το νέο λέβητα, άρα δεν χρειάζεται αποξήλωση ο παλιός και υπάρχει και η δεξαμενή για το πετρέλαιο τότε το κόστος για έναν καυστήρα παλαιού τύπου μπορεί να κυμανθεί από 1.000-1.500 ευρώ. Χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται το κόστος εγκατάστασης.

Για πολυκατοικίες που κατήργησαν την κεντρική θέρμανση βάζοντας αυτόνομους λέβητες φυσικού αερίου το κόστος μετάβασης σε πετρέλαιο θέρμανσης μάλλον είναι απαγορευτικό. Οι νέοι τύπου ατομικοί λέβητες κοστίζουν από 2.000 έως 2.500 ευρώ ενώ απαιτείται και χώρος στο μπαλκόνι. Η εσωτερική εγκατάσταση παραμένει η ίδια οπότε η τοποθέτηση είναι εύκολη, αυτό που είναι απαγορευτικό είναι το κόστος της επένδυσης και με δεδομένο ότι η λύση του πετρελαίου θέρμανσης είναι προσωρινή για δύο τρία χρόνια.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνει η GreenPeace σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: «Σαφής παραλογισμός και αντίφαση ανάμεσα στα μέτρα και την πραγματικότητα: ανακοινώθηκαν ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για καυστήρες οι οποίοι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα καταργηθούν ή αποσυρθούν ή είναι ασύμφοροι ακόμα και κατόπιν επιδότησης! Την ίδια στιγμή που επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης (σε αντικατάσταση και ως εναλλακτική λύση στο αέριο) στις ελληνικές κατοικίες, δρομολογούνται πάνω από 10 δις ευρώ σε υποδομές ορυκτού αερίου στην Ελλάδα. Συνυπάρχουν ανεξήγητα, επομένως, η παραδοχή ότι το αέριο δεν αποτελεί βέλτιστη επιλογή με την εμμονή στην ανάπτυξή του σε μεγάλη κλίμακα».